Koninklijk lintje voor Harrie Loeters in zijn ‘eigen’ markthal

DIDAM – Harrie Loeters heeft gisteren officieel afscheid genomen als voorzitter van de Marktvereniging Didam met een Koninklijk lintje. Hij werd in de markthal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kreeg de daarbij behorende versierselen uitgereikt door burgemeester Peter de Baat.

Dat gebeurde na een muzikaal welkom door harmonie St. Franciscus uit Babberich, die na afloop samen met de vendeliers van schutterij St. Isidorus Oud-Dijk ook nog een vendelhulde bracht aan de gedecoreerde. Loeters is immers een fervent schutter en was jarenlang kringcommandant van de Kring Montferland. In die periode, van 2008 tot 2017, was hij bovendien betrokken bij de organisatie van diverse schuttersevenementen.

Zo was hij achter de schermen actief voor het Gelders Kampioenschap Vendelen in 2015 in zijn ‘eigen’ markthal, de Kringdagen in Montferland, het Bielemantreffen en het Landjuweel in 2017 in Oud-Dijk. “Daar, in Oud-Dijk, heb ik de heer Loeters ook voor het eerst ontmoet”, zei burgemeester De Baat.

Marktvereniging
Daarbij was Loeters vanaf 1992 onafgebroken bestuurslid van de Marktvereniging Didam. Hij volgde destijds zijn vader op als bestuurslid. Sinds 2002 was hij voorzitter van de vereniging. In die rol was hij onder andere betrokken bij de verkoop van het marktmeestershuis, de algehele renovatie van de markthal van 2011 tot 2013, de herinrichting van het marktplein en het in stand houden van de vrijdagmarkt. De Baat: “Dat deed hij met veel passie voor dit prachtige historische gebouw.”

Maar Harrie Loeters deed nog meer. Van 1978 tot 1982 was hij bestuurslid bij het Agrarisch Jongeren Kontakt De Liemers en in de periode van 1980 tot 1995 zat hij in het bestuur van de Rabobank en coöperatie Agruniek. Ook was hij medeoprichter van het damesvoetbal bij DVC’26 en is hij een tijd lang trainer en leider van deze groep geweest.

“Verder zijn de afgelopen twintig jaar diverse Diemse generaties opgegroeid mat Harrie als Sinterklaas”, vertelde De Baat. Tenslotte is hij ook nog altijd nauw betrokken bij het carnaval en stelt hij zijn schuur beschikbaar als bouwplaats voor carnavalsgroep de Dröllekes. Sinds 2018 is hij bovendien bestuurslid van buurtvereniging Porrendarp.

Babberich
“Het was nog bijna misgelopen met het lintje”, lachte de burgemeester. “Met de gemeentelijke herindeling ben je namelijk ineens inwoner van Babberich geworden, dat hoort bij de gemeente Zevenaar. Maar omdat je een echte Diemse bent en altijd actief bent geweest voor het dorp mag ik je deze onderscheiding toch uitreiken.”

Frenk Polman volgt Harrie Loeters op als voorzitter van de Marktvereniging Didam.

Foto: Harrie Loeters met zijn vrouw Gerda en burgemeester Peter de Baat.