Koninklijk bezoek voor Loil

LOIL – Koninklijk bezoek voor Loil afgelopen weekend. Op uitnodiging van de Vrolijke Drammers vereerden Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane vrijdag- en zaterdagavond de Loilse carnavallisten met een bezoek. In gouden koets verscheen het gezin op het podium en trok het voorbij aan de vele gebeurtenissen in het kerkdorp het afgelopen jaar.

“Kijk daar heb je de prins van de Vrolijke Drammers’’, riep Koningin Máxima, gespeeld door Debby Elfrink, met een onvervalst Argentijns accent. “Ook jij moet onderaan beginnen, net als wij. Maar één ding heb je gemeen met Willem-Alexander. Ook jij bent een beetje dom.” Na het bezoek aan de prins reden de Oranjes verder door de straten van Loil. Vooral het gezwaai van het Koninklijk paar, met Robin Mom in de rol van Willem-Alexander, en de drie prinsesjes Pascal, Gerry en Barry van Dulmen zorgde daarbij voor de nodige hilariteit in de zaal.

De act W.A.+ vormde samen met het ‘Foute kwartier’ het slotakkoord van de Loilse pronkzittingen. Ondanks het bezoek van ons Koninklijk paar waren deze toch voornamelijk Russisch getint. Dit alles in het kader van het mislukte Nederland-Rusland jaar. Op iedere tafel stond een fles Russische Vodka Drammerinski met op het etiket het programma van de avond. Dat begon met het ‘welkom en aju’ van prins Clemens I.

Prinsenpresentatie
Na het ‘Dans de wereld rond’ stond de prinsenpresentatie op het programma. Deze werd ingeleid door een act over het nieuwe Loilse dorpsplein, gespeeld door de vier beelden die rond de kerk staan geposteerd: de Heilige Maria, het Drammertje, Jubilans en de Muzikale Vriend. Zij werden verrast door een bezoek van Russisch premier Poetin, die in hoogsteigen persoon kwam kijken hoe het Loilse plein was opgeknapt. “Het Rode Plein in Moskou moet ook worden opgeknapt. Daarvoor kom ik in Loil wat ideeën opdoen.”

Prins Rob I en zijn gevolg. Foto Rosalien van Dulmen
Prins Rob I en zijn gevolg. Foto Rosalien van Dulmen

Vervolgens was het aan Maria om de nieuwe prins bekend te maken. Nadat de spanning een beetje was opgevoerd, kwam uiteindelijk Prins Rob (Mos) de Eerste uit de kast. Tot zijn adjudanten koos hij buurman Clemens Geurts, die hij tevens als prins afloste, en overbuurman en kameraad Jos Smits. Met het motto ‘Het is best pittig’ gaat hij het Loilse carnaval 2014 in. “Ik zat bij carnavalsgroep ‘de Pitten’ en als prins van de Vrolijke Drammers zal het best een pittig carnaval worden”, legde hij de leus tijdens zijn proclamatie uit.

Daarna was het aan de twee oudjes Theed en Mientje als het duo ‘Old & Stief’, neergezet door de broers Tom en Luuk Bolder, om het podium te betreden. Sinds de twee een appartement in Meulenvelden in Didam betrokken, hebben ze eigenlijk al heimwee naar hun Loil. Op komische wijze werd er dan ook vooral uitgekeken naar de sloop van de maalderij van Bosch en de komst van geschakelde bejaardenwoningen aan de Wehlseweg.

Buut
Met een optreden van dweilorkest Heur-es, voor de gelegenheid omgedoopt tot Heu-rus, werd het eerste deel van de pronkzitting afgesloten. Direct na de pauze was het aan Remco Mom om als Bennie de notoire alcoholist in de ton zijn buut ‘Plop’ ten gehore te brengen. Mom liet zien zeker potentie te hebben als buutreedner, maar kreeg (op vrijdagavond) het publiek nog niet op de banken.

‘De Miss-ies’ brachten in gesproken en gezongen woord de leefbaarheid in Loil ter tafel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd daarbij vooral een lans gebroken voor de lokale kandidaten Ap Dieker, Rob Berns en Sandra Lenting. Nadat de plaatselijke ondernemers van tattooshop ‘de Klamme Handjes’ hun licht over Loil hadden laten schijnen en Willem-Alexander en Máxima met hun dochters het podium hadden verlaten, stond de carnavallisten een daverend eind van de pronkzitting te wachten. Twee DJ’s en drie trommelaars lieten het publiek in zaal Hendriks tijdens het ‘Foute Kwartier’ nog een keer helemaal uit hun dak gaan. (Foto’s Rosalien van Dulmen)