Kerk Kilder verkocht: ‘Skyline van het dorp blijft behouden’

KILDER – De Sint Jan de Doperkerk in Kilder is verkocht. Aannemersbedrijf Peters uit Zutphen en Boerstal Bouw uit Didam hebben het gemeentelijk monument aangekocht. Wat hun plannen zijn met het gebouw is nog niet bekend. “Maar de skyline van Kilder blijft in elk geval behouden”, belooft Arno Keurntjes, directeur van aannemersbedrijf Peters.

Gistermiddag zette hij samen met mededirecteur George te Braak en Jan Willem Reuvelink in het parochiecentrum in Didam de handtekeningen voor overname van de kerk. Namens het bestuur van de Heilige Gabriëlparochie tekenden pastoor Jurgen Jansen en secretaris Sandra Bergevoet de overeenkomst. Dat deden zij onder toeziend oog van Xaf Hendriksen en Henk Otten, die de verkoop van de kerk begeleidden.

Daarmee is de Gabriëlparochie geslaagd in haar missie om zes van haar elf kerken van de hand te doen. “Dit is toch wel een markante gebeurtenis”, zegt pastoor Jansen. “Het is de enige kerk die particulier is verkocht. Als parochiebestuur zijn we erkentelijk en blij dat de skyline van Kilder met de ambities van de kopers behouden blijft. Dat hiermee het beste voor Kilder bereikt mag worden.”

Bestemming
Wat precies de nieuwe bestemming van de Kilderse kerk wordt, wilden de nieuwe eigenaren nog niet kwijt. Dat het gebouw een andere invulling krijgt dan de overige vijf kerken, die allemaal aan de dorpen werden overgedaan, is echter wel duidelijk. “We zijn nu met de plannen bezig en willen die eerst aan de inwoners van Kilder presenteren”, zegt Keurntjes.

De pastorie, die middels een gangetje vanuit de kerk bereikbaar is, wordt niet in die plannen meegenomen. “We zijn inmiddels mondeling akkoord met de huidige huurders van de pastorie om het pand te kopen”, vertelt Hendriksen. “Daarbij hebben we er bij de koop ook uitgehouden dat de Gabriëlparochie, net als in de andere geloofskernen, voor de komende tien jaar onderdak houdt in de dorpskern voor pastoraal werk.”

Met de verkoop van de kerk in Kilder komt er een einde aan een lange periode van onderhandelen met diverse geïnteresseerden. Het dorp werd als eerste in de gelegenheid gesteld om het gebouw over te nemen. Maar die gesprekken leidden uiteindelijk tot niets. “Daarna zijn er nog twee partijen in beeld geweest, maar die kregen het financieel niet rond”, zegt Hendriksen. “Als Peters en Boerstal het gebouw nu niet hadden gekocht, waren we de markt opgegaan.”

Henk Otten maakte als bouwkundige wat schetsjes voor een eventuele invulling van het kerkgebouw. Die legde hij voor aan de aannemers. “Zij hebben destijds ook de Emmauskerk in Lengel gekocht en dat gebied geweldig ontwikkeld”, vertelt Otten. “Vanuit die ervaring hebben we onze ideeën voor Kilder ook aan ze voorgelegd. En gelukkig willen ze ook hier nu een respectvolle invulling aan geven.”

Overdracht
Daarmee zijn alle kerken, die de Gabriëlparochie op 15 mei 2017 te koop zette, verkocht. Drie kerkgebouwen, in Braamt, Loil en Nieuw-Wehl, zijn ook al overgedragen. Eind deze week staat de overdracht in Stokkum gepland en half juli komt de kerk in Kilder officieel in handen van de nieuwe eigenaren. Daarnaast moet ook de Antoniuskerk in Nieuw-Dijk nog worden overgedragen.

“In Braamt zijn we bovendien met een partij in overleg om het kerkhof over te nemen”, wil Hendriksen alvast kwijt. “Als dat lukt, dan zijn we ook bereid om met anderen te onderhandelen over overname van de kerkhoven.” De Gabriëlparochie heeft verder nog vijf kerken in eigendom. De Martinuskerk in Didam en Emmauskerk in Lengel werden al eerder verkocht.

V.l.n.r. George te Braak, Sandra Bergevoet, pastoor Jurgen Jansen, Arno Keurntjes en Jan Willem Reuvelink tekenen voor de aan- en verkoop van de kerk in Kilder.