Jubileum markthal ‘gevierd’ met opening mindervalidentoilet

DIDAM – Zonder coronalockdown had de Marktvereniging Didam van het 70-jarig bestaan van de markthal een groot feest gemaakt. Nu gaat het jubileum op Goede Vrijdag 2 april stilletjes voorbij. Die dag wordt alleen het nieuwe mindervalidentoilet in gebruik genomen.

“We hadden nog op verruiming van de coronaregels gehoopt, zodat we hierop ‘s avond nog een borreltje kunnen drinken met de vrijwilligers, maar ook dat zit er niet in”, zegt Frenk Polman, voorzitter van de marktvereniging. “Begrijpelijk, het belangrijkste is dat we allemaal gezond blijven. Maar jammer is het wel. We hadden graag aan de mensen laten zien dat we als bijna twee eeuwen oude marktvereniging (1829) nog springlevend zijn.”

Die nam op 2 april 1951 de markthal officieel in gebruik. Per week werden er ongeveer 350 varkens verhandeld. Ook werden er op beperkte schaal schapen en kalveren aangevoerd. Dat de bouw van de markthal een gouden greep was, bleek na enkele jaren. De veehandel, die voorheen op diverse locaties in Didam plaatsvond, steeg sterk en ook de vraag naar andersoortig gebruik nam toe.

Het ambitieuze marktbestuur besloot in 1955 daarom tot de bouw van een tweede hal, haaks op de oorspronkelijke hal aan de Kerkstraat. Niet alleen groeide de biggenmarkt, maar ook de koopwarenmarkt. De tweede hal werd tijdens de meimarkt in 1956 in gebruik genomen en in 1958 alweer uitgebreid tot de huidige markthal.

Evenementen
In 1974 stopte de handel van biggen in de markthal, omdat deze door veehandelaren rechtstreeks bij de boeren werden opgekocht. De wekelijkse warenmarkt bleef intact en verder speelde de marktvereniging handig in op de behoeften uit de samenleving. De hal wordt sindsdien regelmatig verhuurd voor diverse evenementen. Ook is hij in gebruik als autostalling.

“De markthal wordt steeds vaker gebruikt voor evenementen”, vertelt bestuurslid Rudy Staring. “We hadden juist vorig jaar een hele volle agenda. Zo hadden we Qmusic twee keer geboekt, wilde Frank Gesthuizen een oktoberfest in de markthal organiseren en stonden er evenementen als het indoorvendelen, schuttersfeest, een foodtruckfestival en diverse rommelmarkten op het programma. Die konden helaas allemaal niet doorgaan, maar het geeft wel aan dat we goed aan de weg timmeren.”

Mindervalidentoilet
De toename van het aantal evenementen en de vraag van de organisaties naar goede voorzieningen was voor de marktvereniging ook één van de redenen om een invalidentoilet in de markthal te bouwen. Die wens was er al jaren, maar de hoge kosten hielden de realisatie van het toilet lang tegen.

“Tot we vorig jaar een subsidie van de provincie Gelderland ontvingen en een mooi bedrag ophaalden met de Rabo ClubSupport”, zegt Polman. Met een eigen bijdrage van de vereniging en een stukje zelfwerkzaamheid van de vrijwilligers werd het mindervalidentoilet toch realiteit. “Daarmee hebben we ook een mooie voorziening gecreëerd voor het winkelend publiek. Een groot aantal klanten wordt steeds minder mobiel, maar de bestaande toiletten waren zelfs niet toegankelijk voor mensen met een rollator. In die behoefte kunnen we nu ook voorzien.”

Historische foto’s
Bij de aankleding van het nieuwe toilet is ook gekeken naar het verleden van de markthal en -vereniging. De buitenwand van mindervalidentoilet is met medewerking van de Oudheidkundige Vereniging Didam beplakt met historische foto’s.

Staring: “Deze laten in het kort de geschiedenis van de markt zien. Er hangen foto’s van de veehandel, de eerste steenleging, de bouw van de markthal en een foto van net na de ingebruikname van de nieuwe hal. Daarmee schenken we toch ook wat aandacht aan het 70-jarig jubileum van de markthal.”