Jubilerende Dröllekes pakken groots uit

LOIL/DIDAM – Een groot deel van de wagen is inmiddels klaar en staat veilig onder zeil. Van de achterwagen zijn de contouren al goed zichtbaar, maar er moet nog wel het nodige worden gelast en geplakt voordat Patrick Bosch de kwast ter hand kan nemen. In de bouwschuur van Harry Loeters aan de Ravenstraat in Didam wordt er deze avond door ‘de Dröllekes’ dan ook flink doorgewerkt.

Drollekes
Van voor naar achter Patrick Bosch, Robin Looman en Luc Peters zijn druk aan het stickeren.

“Ons streven is om het laswerk dit weekend klaar te hebben”, zegt Bosch. Zijn carnavalsgroep, ‘de Dröllekes’, bestaat in 2014 elf jaar en doet tijdens de komende optocht een serieuze gooi naar de titel bij de getrokken wagens. Waar de groep normaal gesproken pas na de Diemse kermis begint te bouwen, kregen de eerste koppen dit keer in augustus al vorm.

Jubileum
“Het 11-jarig bestaan is een reden om eens een keer goed uit te pakken”, vertelt Bosch. “Dat moet overigens wel kunnen, maar gelukkig hadden we dit jaar de mogelijkheden, ruimte en tijd. We zijn echter met z’n negentienen, twaalf jongens en zeven meiden, die allemaal meewerken om de wagen op tijd af te krijgen. Iedereen in de groep heeft zijn eigen specialiteiten, de meesten houden zich bezig met het stickeren en plakken van de wagen. Het lassen en spuiten is wat meer specialistisch werk wat niet voor iedereen is weggelegd, maar met z’n allen komen we tot het gewenste eindresultaat.”

De eerste maanden kwamen ‘de Dröllekes’ steevast op de maandagavond bij elkaar om te bouwen. Later werden daar de woensdagavond, vrijdagavond en zaterdag bijgevoegd. “Al zitten we vrijdags meestal na een uur al in de kantine”, geeft Robin Looman eerlijk toe. “Nu zijn we bijna alle vrije uurtjes wel hier en wordt er de meeste avonden serieus gebouwd. Voor de kerst heeft een aantal jongens bij de baas zelfs de laatste vrije dagen opgenomen om aan de carnavalswagen te kunnen werken.”

Ouders
‘De Dröllekes’ leerden het bouwen van hun ouders. De eerste wagen werd ook grotendeels door de vaders gebouwd. “Wij zaten toen net in de eerste klas van de middelbare school en waren pas 12 jaar”, weet Looman nog. “We begonnen met zeven jongens, die allemaal bij elkaar op de middelbare school zaten. Vier van hen kenden elkaar al van de lagere school. Het klikte meteen en we besloten een carnavalsgroep te beginnen. De naam van de groep werd ‘de Dröllekes’. Ik weet al helemaal niet meer waarom precies, maar volgens mij omdat we er in het begin nog niks van konden en iemand tegen ons zei ‘jullie zijn toch een stel drollen bij elkaar’.”

De jaren erna leverden de ouders nog steeds wat hand- en spandiensten, maar ‘de Dröllekes’ leerden snel. De zeven vrienden werden niet alleen steeds handiger, maar hadden ook meer te besteden. “De ouders helpen nog steeds, maar vooral met het maken van de pakken”, zegt Bosch. “Dat we nu zo’n wagen kunnen bouwen, heeft ook te maken met de locatie. Van Harry krijgen we alle ruimte om er dit jaar iets mooi van te maken.”

Harry Loeters
Op dat moment loopt Loeters net de kantine in en zegt: “Als ze nog maar een gaatje vrijhouden voor het stallen van mijn fiets, dan vind ik alles goed. Het is toch prachtig wat ze hier neerzetten. Er wordt bij ons al 33 jaar gebouwd, waarvan de laatste negen jaar door ‘de Dröllekes. Zolang ze niet voor overlast zorgen en beloven niet elk jaar zo’n wagen te bouwen, mogen ze wat mij betreft nog wel even blijven.”

Stem van Montferland volgt carnavalsgroep ‘de Dröllekes’ tot en met het Loilse carnaval. Binnenkort en in de week voor het carnaval nemen we nogmaals een kijkje in de bouwschuur aan de Ravenstraat. Verder brengen we een bezoek aan de Kiekaovend op vrijdag 28 februari en kijken we uiteraard hoe de wagen het er tijdens de optocht van afbrengt.