Joop Boxstart opent culturele seizoen in Loil: twee middagen slap ouwehoeren in het Liemers dialect

LOIL – Joop Boxstart en zijn band openen op eerste en tweede paasdag het culturele seizoen in ’t Hart van Loil. In de voormalige kerk, omgebouwd tot evenementenlocatie, brengen zij de nieuwe voorstelling Horizon. Naast de welbekende liedjes en anekdotes, overgoten met de nodige humor, krijgt het publiek ook nieuwe nummers en grappen voorgeschoteld.

“Er zitten acht nieuwe liedjes in de voorstelling, maar er kan er nog best één bij komen”, zegt Boxstart. “De voorstelling heeft ook een beetje een Loilse insteek. Sjonnie Duis zingt onder begeleiding van de band het Loilse volkslied en Danny Harmsen speelt de trompet in het lied De Vri-jheid. Daarnaast zitten er wat grappen over de kerk in en hebben we het over corona en de oorlog in Oekraïne. Maar verder wordt er vooral enorm slap geouwehoerd in het Liemers dialect.”

De Horizon
De titel van de voorstelling, Horizon, verwijst naar de stip aan de horizon die na het beëindigen van alle coronabeperkingen weer gloort. “Het gaat nu gelukkig de goede kant op. We kunnen eindelijk weer optreden en zitten weer bij elkaar. Dat vieren we met een nieuwe voorstelling. In Loil spelen we voor het eerst in twee jaar weer met de hele band. Tussendoor heb ik wel met John (te Dorsthorst, red) gespeeld, maar dat was alleen voor kleinere gezelschappen en vaak voor ouderen.”

Op eerste en tweede paasdag is het dan ook weer als vanouds. Niet alleen voor Boxstart en zijn band, maar ook voor het publiek. Dat kan meezingen met de bekende nummers over de voormalige speeltuin bij Boszicht in Nieuw-Dijk en het hondje Fifi, genieten van de herkenbare anekdotes van Boxstart over de streek en luisteren naar serieuze liedjes als De Fles en De Vri-jheid.

Nieuwe liedjes
“Het gaat erom dat we de mensen een leuke middag bezorgen. Er wordt vooral veel gelachen, maar er is ook ruimte voor wat serieuzere onderwerpen. Daarnaast spelen we nieuwe nummers als Chevrolet, De Show, Heb gi-j dat ook? en Golven. Het sluitstuk is De Horizon, ook een nieuw liedje, dat gaat over wat ik in het leven heb meegemaakt. Daarin is het meezinggedeelte echter ook heel groot. Verder wordt er uiteraard weer een beetje geïmproviseerd. We weten dus nooit welke kant het precies opgaat.”

Joop Boxstart wordt tijdens de optredens in Loil begeleid door de gastartiesten Sjonnie Duis en Danny Harmsen en de band, bestaande uit Jos Wissink, Peter Loeters, Marcel Tiemessen en John te Dorsthorst. Rick en Koen te Dorsthorst zorgen voor het licht en geluid.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via Captain Ticket en bij cafetaria De Papegaai in Loil (Wehlseweg 22) en bij Studio A60 van John en Rick te Dorsthorst in Didam (Hoofdstraat 11). Beide voorstellingen beginnen om 14 uur. De kerk biedt elke middag ruimte aan 225 toeschouwers. De entree is 20 euro, inclusief één consumptie in de pauze.

Foto: Joop Boxstart voor de kerk in Loil, de locatie voor de eerste optredens met zijn band sinds twee jaar.