Jongste historie 66-jarige Waskupen beschreven in derde jubileumboek

’s-HEERENBERG – Met de presentatie van haar derde jubileumboek opende d’Olde Waskupen vorige week zaterdag haar jubileumjaar. Ali Gemmink en IJsbrand Nijhof mochten de twee eerste exemplaren in ontvangst nemen. “Want zonder hun archief en foto’s waren de drie jubileumboeken nooit tot stand gekomen”, benadrukte voorzitter Roel Dijkman.

De oprichtingsvergadering van de ’s-Heerenbergse carnavalsvereniging vond op 25 oktober 1955 plaats in de foyer van de bioscoop van de familie Schuurman, het huidige grandcafé De Snor. Over twee dagen bestaat d’Olde Waskupen dan ook 66 jaar, een carnavalsjubileum. Dit werd op 16 oktober alvast uitgebreid gevierd met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk, een prestatietocht door de carnavalisten langs de ’s-Heerenbergse horeca en dus de presentatie van het derde jubileumboek.

De eerste twee boeken verschenen bij het 22- en 44-jarig bestaan van de Waskupen. In de nieuwe uitgave wordt de periode 2000 tot en met 2021 beschreven. Dat gebeurde door elf schrijvers, die vorige week zaterdag in zalencentrum De Gracht één voor één een stukje uit hun bijdrage voordroegen.

Presentatie
Zo betraden achtereenvolgens Hans Geers, Thijs Heering, Thiemo Kaaf, Erik Meuleman, Michel Moll, IJsbrand Nijhof, Sjaak Reumer, Daniël Schmitz, Hans Stein en Willy Stein het podium. Tussendoor praatten Johnny Keurentjes en Hein Schreur de presentatie op humoristische wijze aan elkaar met anekdotes uit de eerste twee jubileumboeken.

Kaaf vertelde over de pronkzitting van 2017, waar liefst drie senatoren werden benoemd. “Hans Stein, IJsbrand Nijhof en Sjaak Reumer, die ook een grote inbreng hebben gehad bij de totstandkoming van het derde jubileumboek.” Schmitz sprak over zijn bijdrage, de plakplaatjesactie in 2016. “Eén van de vele acties van d’Olde Waskupen.”

Nepmotto
Hans Stein verhaalde over het vaststellen van de carnavalsmotto’s van de vereniging. “In 2010 bedacht ik een nepmotto: ‘In de optocht en in de buut, na 55 jaar scheiden de Waskupen er nog steeds niet mee uut’. Dit motto werd tot ontsteltenis van IJsbrand gekozen. ‘Hoe mot ik dat dan op de wagen schilderen’, vroeg hij zich af. ‘Dat worden borden van wel twaalf meter lang’. Daarmee hadden we hem mooi te pakken.” Willy Stein las tot slot een deel van zijn artikel over de dansgarde voor.

Vervolgens overhandigde Roel Dijkman het derde jubileumboek aan Ali Gemmink en IJsbrand Nijhof. In het nieuwe boek, dat maar liefst 528 pagina’s telt, komen ook alle buurten, straten, vriendengroepen en bouwgroepen voorbij. Met een dikke 700 personen is de kans groot dat de meeste Olde Waskupen worden genoemd. Het boek is voor 22 euro in de losse verkoop verkrijgbaar bij Kachelhöltjes Party Pret.

Foto: IJsbrand Nijhof leest zijn bijdrage aan het derde jubileumboek voor. Johnny Keurentjes en Hein Schreur luisteren aandachtig naar hem.