Jonge wagenbouwers geven carnavalsoptocht van De Dösvlègels kleur

BEEK/LOERBEEK – Ze zijn de hoop van het Beekse en Loerbeekse carnaval. De jongerengroepen De Mafklappers, De Kwakers en De Mafkezen moeten de optocht van De Dösvlègels in de toekomst kleur geven. Tussen de wagenbouwers heerst een gezonde strijd. Voor het carnaval helpen ze elkaar waar mogelijk, maar in de optocht is het ieder voor zich.

Die onderlinge strijd wordt ook al maanden ‘uitgevochten’ op de werkvloer van Altop. Joost Menting (20), Jelmer Gerritsen (17) en Mika Ebbing (21) voorop. De drie zijn niet alleen collega’s bij de kunststoftechneut van Beek, maar bouwen ook ieder afzonderlijk een carnavalswagen. Joost bij De Mafklappers, Jelmer bij De Kwakers en Mika bij De Mafkezen.

Basisschool
De Mafkezen zijn het meest ervaren en pakten in de optocht van Braamt, twee weken geleden, al de eerste prijs. “Onze groep bouwt sinds 2016, zelf ben ik er vijf jaar bij”, vertelt Mika. “De groep is ontstaan op de basisschool in Beek. Ik kom uit Loil en ben er door een aantal klasgenoten op de middelbare school bij gekomen. De liefde voor carnaval heb ik van huis uit meegekregen. Ik was ook al eens jeugdprins in Loil.”

De Mafklappers is ontstaan door een samenvoeging van twee carnavalsgroepen, De Niksnutten en Kansloos. “Wij bouwen inmiddels onze vijfde wagen”, zegt Joost. “De groep bestaat uit dertig bouwers. We zijn met een skeltertje begonnen, maar elk jaar worden de wagens groter en hoger. Zondag doen we ook mee met de optocht van de 11jes in Nieuw-Dijk. Dan moet je wel een beetje groot bouwen, anders val je helemaal in het niet tussen de andere praalwagens, haha.”

De carnavalsgroep van Jelmer, De Kwakers, bouwden al wel zeven of acht wagens, maar doen dit jaar voor het eerst mee bij de volwassenen. “We zijn begonnen in groep 7 van de basisschool”, weet hij nog. “In coronatijd hebben we helaas niks kunnen doen, maar we maken een mooie comeback met een grote wagen. Onze groep bestaat uit achttien leden, maar er lopen steeds meer vriendjes en vriendinnetjes mee.”

De wagenbouwers hopen alle drie hogen ogen te gooien in de optocht van Beek en Loerbeek. Zondag waren hun praalwagens ook al te zien in de carnavalsoptocht van Kilder en zaterdag zijn ze eveneens te bewonderen in Doetinchem. Zondag wordt Didam aangedaan, waar de drie aansluiten bij de optocht van De 11jes uit Nieuw-Dijk.

Samenwerking
“Samen proberen we ook daar het Beekse carnaval een beetje te promoten”, zeggen ze. “Als in die optochten een aantal mooie wagens uit Beek en Loerbeek meedoen, zijn we daar best trots op. Daar willen we elkaar ook graag bij helpen.” Zo kreeg Jelmer behanglijm van Joost en leenden De Mafklappers een heater van De Kwakers. Bovendien stelde werkgever Altop ruimte beschikbaar voor het bouwen aan de wagens. “Wij hadden het draaiwerk niet in orde, waar Roekeloos ons weer mee heeft geholpen. Die groep bouwde altijd dé carnavalswagen van Beek en heeft dus veel ervaring.”

Daarbij bouwt Mika nog mee aan de praalwagen van De Noekies in Loil. “De groep van mijn ouders, waar ik ook de optocht van Loil en Didam mee loop”, vertelt hij. “Maar in Beek sluit ik me weer aan bij De Mafkezen. En daarna hebben we de Halfvastenoptocht in Angerlo nog, haha. Mooi toch!”

Thema’s
Op maandag in Beek en Loerbeek strijden de drie bij de lokale wagens met hun eigen carnavalsgroep voor de prijzen. “Daar hebben we de wagen ook voor gebouwd”, zegt Jelmer. “Onze wagen is zes meter hoog, waardoor we in Kilder de koppen thuis moesten laten. Maar in ons eigen dorp gaan we voor de prijzen.” Het thema van de wagen is het nieuwe dorpshuis in Beek: ‘Met ons nieuwe dorpshuis in aanbouw, blijven we ons Beekse dorpje trouw’. “Dat thema hadden we ook in 2021, maar toen ging door corona het carnaval en de verbouwing van het dorpshuis niet door. Nu gaat daar in maart ook de schop in de grond.”

De wagen De Mafklappers staat in het teken van de Achterhoekse muziek: ‘Van oerend hard tot aan de overkant, Achterhoekse muziek kennen ze door het hele land. “We hebben een klomp om een trekker gebouwd met daarop de kop van Bennie Jolink. Op de wagen erachter staan de koppen van Suzan & Freek.”

De Mafkezen hebben een wagen gebouwd, die in het teken staat van de energiecrisis. ‘Dit jaar naar Las Vegas om een gokje te wagen, hopelijk kunnen we hierdoor de energiecrisis verdragen’ is het thema. “Op onze wagen zie je Las Vegas met een groot casino, een roulettetafel en een gokkast”, legt Mika uit. “Verder hebben we een transformatorhuisje met zonnepanelen gebouwd.”

Optocht
In totaal doen er maandag dertien wagens uit Beek en Loerbeek mee aan de optocht van De Dösvlègels. Zoals gebruikelijk wordt de optocht echter gedragen door carnavalsgroepen uit de regio. “Er hebben zich dit jaar 65 wagenbouwgroepen ingeschreven en veertien loopgroepen”, verteld bestuurslid Paul Jansen. “Daarmee zitten we weer op het niveau van voor corona.”

Zie hieronder voor het complete programma van De Dösvlègels. Voor de jeugd is er op vrijdag onder andere ook nog het schoolcarnaval en de Vlèggies Laserdisco.

Foto: v.l.n.r. Mika Ebbing, Joost Menting en Jelmer Gerritsen bij de carnavalswagen van De Mafklappers.