Joep’s beslommeringen: Zorg

Volgens de Dikke van Dale, neen, niet dat vette mormel op vier pootjes van onze buurvrouw van Dale, maar ik bedoel het bekende woordenboek, is de letterlijke betekenis van het woord zorg, ‘iets wat je doet voor iemand die hulp of aandacht nodig heeft’.

Nederland, dat bekend staat als verzorgingsstaat, is hard op weg om deze betekenis de nek om te draaien. Nadat de overheid jarenlang de zorginstellingen en verzorgingstehuizen heeft volgepropt met allerlei regeltjes en onzinnige certificaten die behaald moesten worden, zijn zij nu in haar bezuinigingsdrift doorgeslagen en moeten veel verzorgingstehuizen worden gesloten. Men geeft de voorkeur aan mantelzorg, een begrip dat de laatste jaren regelmatig in de media opduikt. Niet dat dit een nieuw fenomeen is, want in de jaren zeventig stond mijn baasje bij een uitgaansgelegenheid aan de deur en zorgde toen al voor de mantels van de bezoekers.

Op deze nieuwe manier van zorg is veel kritiek, met name vanuit de zorginstellingen zelf. Maar is dat wel terecht? Moeten zij niet de hand in eigen boezem steken en zich afvragen of zij al die jaren wel die zorg en aandacht hebben gegeven die de hulpbehoevenden nodig hadden?

Er zijn schrijnende gevallen bekend dat veel verzorgingstehuizen onvoldoende zorg geven en als argument aangeven dat dit komt door gebrek aan personeel. Als wij terug gaan naar de letterlijke betekenis van het woord zorg, moeten wij helaas constateren dat veel verzorgingstehuizen het woord zorg niet letterlijk hebben genomen. Het is niet zozeer het gebrek aan personeel, maar veel meer gebrek aan kwaliteit en echte zorg voor de hulpbehoevenden. Gebrekkige en slechte leiding, miscommunicatie, nauwelijks tot geen overdracht, geen controle en te weinig oprechte aandacht zorgen ervoor dat de hulpbehoevenden soms hun medicijnen niet of de verkeerde medicijnen krijgen, dat zij te lang moeten wachten alvorens er iemand komt om te helpen bij het naar het toilet gaan.

De letterlijke betekenis van het woord zorg is allang uit onze maatschappij verdwenen en dat staat los van de maatregelen welke de overheid neemt. Oprechte zorg en aandacht voor iets of iemand, dat zit in je en staat los van regels en systemen.