Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Verkiezingen

Nu de aandacht over de Amerikaanse presidentsverkiezing begint te verslappen, kunnen de mensen zich gaan bezighouden met de aanstaande verkiezingen in Nederland. Langzaam begint hier de politieke temperatuur ook op te lopen. Standpunten en discussies verharden, stellingen worden ingenomen en populisten kraaien weer als vanouds.

Omdat er steeds meer partijen bij komen, versplintert het politieke veld en wordt het steeds lastiger om een degelijk kabinet te vormen. Veel partijen hebben nagenoeg dezelfde ingrediënten met hier en daar een smaakverschilletje. Kijk je naar de peilingen, dan gaat de VVD fier aan kop, maar heeft het toch nog drie of vier andere partijen nodig om een meerderheid te behalen. PVV en Forum zijn daarbij geen optie. PvdA en GroenLinks hebben al aangegeven om samen één coalitie te vormen, wat een te stevig links blok voor de VVD zal zijn. Komen we toch uit bij de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie, die samen een meerderheid kunnen vormen.

Wordt het niet langzaam tijd dat politici hun ego opzij zetten en dat in het belang van het land partijen worden samengevoegd? De SP mag op uiterst links blijven en de overige linkse partijen kunnen worden samengevoegd tot één gematigde linkse partij. CDA kan samen met de twee christelijke partijen. D66, die toch al liberaal is, kan aansluiten bij de VVD. Uiterst rechts kunnen dan de PVV en Forum samengaan. Als we dan toch aan het reorganiseren zijn, kan de kiesdrempel worden aangepast, zodat het voor nieuwe partijen bijna onmogelijk is om in de kamer te komen.

Tegelijkertijd moet men er voor zorgen dat als iemand de partij verlaat, de zetel aan de partij blijft, zodat eenlingen het pluche niet kunnen vervuilen. Als politici echt het belang van het land voor ogen hebben, moet dit toch mogelijk zijn. Ik vrees echter dat dit laatste helaas niet het geval zal zijn.

‘Drijfveren van politiek zijn ijdelheid, eerzucht en macht en niet het onbaatzuchtige verlangen een idee of een land te dienen’