Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Schijnheilig

Een van de definities van schijnheiligheid is, tegen beter weten in de schijn van goedheid of onschuld ophouden. Deze week werd door diverse mensen en op diverse fronten het toppunt van schijnheiligheid bereikt.

Rudy Giuliani, de vleesgeworden hypocriet en advocaat van Trump, stal deze week de show door krampachtig vol te houden dat de verkiezingen in Amerika gestolen waren door de democraten, die op grote schaal fraude hadden gepleegd. Aan zijn hele gezicht kon je zien dat hij er zelf ook niet in geloofde, maar voor een salaris van 20.000 dollar per dag is hij wel bereid om leugens te blijven verkondigen.

Rudy moet echter deze week wel zijn meerdere erkennen in de top van de ambtenaren van de Nederlandse belastingdienst. Met een verongelijkt en onschuldig gezicht wisten deze mensen, die verantwoordelijk zijn geweest voor heel veel menselijk leed, vol te houden dat zij slechts beperkt op de hoogte waren, dat niet zij de schuld hadden maar het ministerie van sociale zaken. Hadden allemaal wel pijn in de buik van de affaire, maar van groot schuldbesef was geen sprake. Iedereen probeerde zijn eigen straatje schoon te vegen, maar voor de gedupeerden nauwelijks enige empathie. Strak hielden zij allemaal vast aan de prachtige slogan die zij ooit samen hebben bedacht: ‘Leuker kunnen wij het niet maken’.

‘Wordt de deur gesloten voor dwalingen, dan sluit je de waarheid buiten’