Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Marktwerking

Weet u het nog? Marktwerking in de zorg! De gezondheidszorg moest onder aanvoering van Edith Schippers zo nodig op de schop en daarbij was marktwerking het toverwoord.

De zorg was destijds al een zorgenkindje. Maar dankzij Edith, die nu een vet betaalde baan heeft bij DSM, een farmaceut die ook niet vies is van geld verdienen, is de zorg helemaal overgeleverd aan op winst beluste verzekeringsmaatschappijen. Cowboys, die wel raad weten met persoonsgebonden budgetten, en criminelen die gaten in het systeem hebben gevonden om zichzelf over de rug van de zieke mens te verrijken.

Juist nu, nu de wereld door een pandemie in brand staat, komt aan het licht wat de gevolgen zijn van de gezondheidszorg overlaten aan de zogenaamde markt. Farmaceuten die veel geld hebben gekregen om een vaccin te ontwikkelen, weigeren om het procedé met andere landen te delen, zodat er op grote schaal geproduceerd kan worden. Zij verkopen voor veel geld deze vaccins, terwijl zij zwaar worden gesubsidieerd.

Commerciële teststraten, die bedragen vragen tussen de zestig en honderd euro, om even een wattenstaafje bij iemand in de neus te proppen en bedrijven die het tienvoudige vragen voor mondkapjes. Dit alles onder het motto: ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’.

Om nog maar te zwijgen over het zwalkende beleid van de overheid. De enorme puinhoop bij de jeugdzorg en lokale overheden die het inmiddels ook niet meer weten. Het zal Edith een worst zijn. Ongetwijfeld heeft zij al een spuit in haar arm gehad, medicijnen kan zij gratis uit het magazijn bij DSM halen en haar ziektekostenverzekering is optimaal gedekt. Nippend aan een goed glas rode wijn zal zij vergenoegd bij de open haard zitten en tegen zichzelf zeggen: ‘goed gedaan Edith’.

‘Dwalen is menselijk, maar alleen dwazen volharden in hun dwaling’