Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Doesburg

Ongetwijfeld bent u er weleens geweest, dat kleine, leuke mosterdstadje, gedeeltelijk liggend in de Liemers en schurend tegen de Veluwe. Deze mooie oude Hanzestad was vorige week uitgebreid in het nieuws omdat het stadsbestuur overweegt om de samenwerking met een Achterhoekse toeristische organisatie niet te continueren. Volgens een woordvoerder had men een sterker gevoel bij de regio Arnhem. Let wel, het is natuurlijk maar slechts een gevoel!

Uiteraard werd er vanuit het Achterhoekse veld direct gereageerd met de opmerking dat Doesburg Achterhoek is en de Achterhoek Doesburg, wat natuurlijk geografisch volstrekt onjuist is, maar hier heeft men het dan waarschijnlijk ook slechts over een gevoel. Nu weet ik dat er mensen zijn die hun hart verpand hebben aan de Achterhoek en wat mij betreft mogen zij dat liefdevolle gevoel ook uitdragen. Maar als het tot een discussie komt met andersdenkenden, zou het fijn zijn dat deze discussie wordt gevoerd op basis van feitelijkheden en niet op basis van emotie en al helemaal niet op basis van enig mogelijk belang.

Feit is dat een gedeelte van Doesburg, net zoals het hele gebied, dat tussen de Oude IJssel en de Rijn ligt, vanaf Westervoort tot ver achter Gendringen, al eeuwenlang geografisch tot de Liemers behoort. Daarnaast behoort het gedeelte, dat men ook nog Achterhoek noemt en boven de Oude IJssel ligt, van oudsher tot het Graafschap Zutphen. Ik weet dat vooral de trouwe supporters van voetbalclub de Graafschap zich graag associëren met de Achterhoek, maar misschien moeten zij zich afvragen waarom dat deze mooie club de Graafschap heet en niet FC Achterhoek.

‘Heftige emoties geven een vals beeld van de werkelijkheid’