Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Christelijke normen en waarden

Ooit werden de christelijke normen en waarden, zoals Jezus Christus deze predikte, geroemd. Oké, in de naam van de heer werd er hier en daar weleens iemand om zeep geholpen, maar er gebeurt overal wel eens iets wat niet door de beugel kan. Neen, die christelijke normen en waarden had men hoog in het vaandel staan en werden, meestal voor het oog van het volk, strak nageleefd. Hele bevolkingsgroepen namen deze over en er ontstonden zelfs politieke partijen die dit als houvast voor hun partij en de samenleving beschouwden.

Helaas blijkt dat, voor een politieke partij als het CDA, de christelijke normen en waarden niet meer gelden. Partijleden worden geschoffeerd en uitgescholden. Manipulatie en ellenbogenwerk is meer gewoonte dan uitzondering en van een beetje liegen en frauderen zijn ze ook niet vies. Hebben we eerst de hele soap rondom Sywert gehad, die als toekomstig CDA-prominent en met medeweten van enkele partijvriendjes, de hele kluit belazerd heeft. Zitten zij nu met Pieter in hun maag, die openheid van zaken heeft gegeven over de partijcultuur. Als Jezus had geweten dat zogenaamde christenen zijn normen en waarden zo hadden verkwanseld, was hij waarschijnlijk aan het kruis blijven hangen.

Ongetwijfeld zullen er binnen het CDA enkele mensen zijn die deze normen en waarden nog hoog in het vaandel hebben staan en proberen als goed christen door het leven te gaan. Maar deze staan binnen de partij zelden op een verkiesbare plek en worden door machtswellustige publiciteitsgeile carrièrejagers met de nek nog niet aangekeken. Misschien moeten deze partijvernietigers eens kijken naar een partij als ‘Jezus leeft’, die mensen geloven tenminste nog ergens in.

‘Een partij is slechts een middel, er is altijd maar één doel: de macht’