Jeremy Derksen zingt over zijn jeugdjaren in geboortedorp Didam

DIDAM – Hij had het nummer ook zelf geschreven kunnen hebben. ‘Ik kom uit Didam’ van zanger Jeremy Derksen (29) gaat namelijk deels over zijn eigen jeugdjaren in het dorp. Toch was het oud-Didammer Frank Swenne die de tekst schreef over de plek waar beiden werden geboren.

“Het is een soort levensloop, vanaf mijn jeugdjaren in Didam tot nu”, zegt Derksen. “En ondanks dat Frank de tekst schreef, had het mijn verhaal kunnen zijn. Ik ben in Didam opgegroeid, heb in het baggergat gezwommen en er gevoetbald en zag hoe het dorp door nieuwbouw steeds groter werd. In ‘Ik kom uit Didam’ zing ik over de tijd van toen en nu en alles wat er in de afgelopen twintig jaar is veranderd in het dorp.”

‘Ik kom uit Didam’ is het zevende nummer van de 29-jarige zanger en de tweede over zijn geboortedorp. Zeven jaar geleden bracht hij ‘Als Didammer ben ik geboren’ uit. Zijn nieuwste singel is sinds kort te beluisteren via alle streamingdiensten. “Het ligt al sinds 2019 op de plank”, vertelt Derksen. “Ik werd destijds door Frank Swenne benaderd en heb een demo ingezongen. We wisten op dat moment echter niet goed in welke stijl en hoe we het uit wilden brengen. Vervolgens kwam corona en bleef het liggen.”

Nevelhorst
Tot mei 2021, toen beide mannen weer contact zochten om de single op te pakken. Derksen: “Er werden versoepeling aangekondigd en iedereen had tijd om het project voort te zetten. Het nummer is nog wat bijgeschaafd en we hebben een videoclip opgenomen. De beelden hiervoor zijn grotendeels opgenomen op de Nevelhorst en in het centrum van Didam. Uiteindelijk kwam de release van mijn nieuwe singel op donderdag 7 oktober uit.”

‘Ik kom uit Didam’ is volgens de zanger een beetje een nostalgisch nummer geworden met inhoud. Tot zijn eigen verrassing is het zowel in zijn dorp als in de wijde omgeving erg goed ontvangen. “Ik heb heel veel positieve reacties gehad, ook van mensen die ik helemaal niet ken. De single wordt nu vooral lokaal en regionaal beluisterd, van de Achterhoek en Liemers tot Arnhem en Nijmegen. Maar ik hoop in de toekomst ook landelijk door te breken.”

Erkenning
Ondanks dat daar meer voor nodig is dan een goed liedje heeft Derksen er wel vertrouwen in dat ook de mensen achter de grotere podia hem gaan ontdekken. “Ik ben nu vijf jaar bezig en krijg steeds een beetje meer erkenning. Je moet echter de goede mensen treffen en een beetje geluk hebben om tussen de grote jongens te rollen. Daarbij speelt geld ook een rol.”

Om dit te bereiken, heeft Derksen al weer twee nieuwe nummers op de plank liggen. Ook komt er een nieuwe website. “De ene singel komt in het voorjaar uit, de andere waarschijnlijk nog daarvoor. Eind volgend jaar wil ik graag weer met Frank de studio in. Hopelijk leidt die samenwerking tot nog meer mooie dingen.”

YouTube
De single is opgenomen door Studio Martin Sterken in het Drentse dorp Valthermond. Het nummer en de clip zijn onder andere te zien en te beluisteren via YouTube.

Jeremy Derksen voor Havezate De Luynhorst, die ook te zien is in de videoclip van de single ‘Ik kom uit Didam’. Foto pr