Jan&Jan opent Jan’s Grote Huiskamer: ‘We proberen er het maximale uit te halen’

DIDAM – Als vervolg op de Foodgarden bij Plok lanceerde horecafamilie Gesthuizen vorig weekend ook een nieuw concept bij Jan&Jan. Met Jan’s Grote Huiskamer wil ze haar gasten de komende maanden wat extra vertier bieden. Door de nieuwe coronamaatregelen moet de familie echter weer even op de rem te trappen.

De zaal van Jan&Jan werd de afgelopen weken ingericht als een sfeervolle huiskamer. Met loungebanken, gezellige zithoeken, olijfbomen, kasten vol familiespellen en een podium voor de muzikant. Vorige week vrijdag draaiden hier de DJ’s DJames en HeroS zitmuziek en zaterdag speelde pianist Charles Willemse nummers op verzoek. “De muziek kon via een QR-code vanaf de tafel bij hem worden aangevraagd”, vertelt Bram Gesthuizen. De gasten speelden daarbij een bordspel, dronken een cocktail, biertje of borrel en aten een hapje.

“Zowel vrijdag als zaterdag zaten we vol en iedereen was enthousiast. Dat gaf zo’n lekker gevoel en smaakte naar meer. Maandagavond hoorden we echter dat we de komende weken nog maar dertig mensen in Jan’s Grote Huiskamer mogen ontvangen. Wat er daarna gebeurt, is afwachten. We gaan wel gewoon verder, maar of we voor maximaal dertig gasten wekelijks een muzikant kunnen laten optreden, betwijfel ik.”

Vierkante meters
Ondanks alle beperkingen blijft de familie echter kijken wat er nog wel kan. Al zakt de moed ze af en toe een beetje in de schoenen. “Het is jammer dat er niet wordt gekeken naar het aantal vierkante meters”, vindt Frank Gesthuizen. “Het maximum van dertig gasten geldt zowel voor kleine als grote restaurants. Ze kunnen beter aangeven hoeveel mensen je per vierkante meter een zitplaats mag aanbieden. We hebben wel begrip voor de eindtijd van 22 uur. Je ziet toch dat mensen als ze meer gedronken hebben, gaan wandelen en dichter bij elkaar kruipen.”

De horecafamilie probeert er echter het maximale uit te halen en is blij dat de zaken niet helemaal dicht hoeven. Zo zorgt ze bij Jan&Jan de komende tijd voor een extra verwarmd terras, zodat mensen ondanks de kou gewoon buiten kunnen zitten. Verder is er in het restaurant eveneens ruimte voor dertig gasten, die op veilige afstand van elkaar kunnen zitten.

“Voor onze nieuwe huiskamer hebben we daarnaast al allerlei nieuwe activiteiten verzonnen”, zegt Pleun Gesthuizen. “Op donderdagavond willen we iets voor studenten organiseren, maar ook op de zondagmiddag en doordeweeks willen we wat extra’s doen, zoals een pubquiz en daghap. Dat kan de komende weken niet, maar daarna hopen we weer een mooi programma te bieden. In de huiskamer willen we nog een wand aankleden met schilderijtjes van allemaal Jannen. We roepen daarom iedereen op om foto’s op te sturen van een Jan, zodat we die kunnen inlijsten.”

Plok en Steak’m
Ook op de andere horecalocaties, bij Plok in Oud-Dijk en Steak’m in Nieuw-Dijk, worden de komende periode extra activiteiten aangeboden. “Bij Plok hebben we meer capaciteit”, weet Bram. “Daar kunnen we ook dertig mensen per ruimte kwijt, maar we hebben bij Plok meerdere ruimtes. Het idee is om daar de Foodgarden binnen voort te zetten en een bierfestival te organiseren. Omdat de gasten nu moeten blijven zitten, kunnen ze de bieren met de QR-code bestellen, net als in de Foodgarden. Verder denken we er aan om iets met après-ski te gaan doen in de Foodgarden, maar daar mogen we op dit moment ook maar veertig mensen ontvangen.”

Bij Steak’m doet de voorste zaal de komende tijd dienst als restaurant, zodat hier eveneens twee keer dertig gasten kunnen plaatsnemen. “De zaal hebben voor de gelegenheid omgedoopt tot de Steak’m Proefkamer”, vertelt Pleun. “Die is extra ruim opgezet. We werken nergens met shifts. Mensen kunnen zo lang blijven zitten als ze willen. Reserveren kan online of terwijl je wacht aan de deur.”

Foto: De zaal van Jan&Jan is sfeervol ingericht als Jan’s Grote Huiskamer.