Jan Kluitman mag zichzelf vijf jaar keizer van het Sint Jans Gilde noemen

BEEK/LOERBEEK – Schutterij Sint Jans Gilde in Beek heeft een nieuwe keizer. Jan Kluitman (65) schoot zaterdag de romp van de vogel naar beneden en stelde daarmee het keizerschap voor de komende vijf jaar veilig.

Aan de strijd om het keizerschap konden alle nog in leven zijnde koningen van de schutterij meedoen. Hieraan gaven 26 koningen gehoor. “Ik ben in 1995 koning geweest”, vertelt Kluitman. “Dit was de derde keer dat ik meedeed aan het keizerschieten. Prachtig dat ik me nu voor de komende vijf jaar keizer van het Sint Jans Gilde mag noemen. De kans om koning te worden, is bij ons al niet zo groot. Maar het is nog voor veel minder mensen weggelegd om keizer te worden.”

Kluitman is bijna dertig jaar lid van de schutterij en stroomde dus, volgens eigen zeggen, op wat latere leeftijd in. Hij zat echter wel 25 jaar in het gildebestuur. “Twintig jaar als secretaris en vijf jaar als voorzitter”, zegt hij. Inmiddels is hij weer gewoon lid van de schutterij. Aan het keizerschap zijn voor hem geen verplichtingen verbonden.

“De keizer heeft eigenlijk geen functie. Dat is ook lastig, want dan moet je vijf jaar lang overal present zijn. De keizer gaat vaak wel mee naar bijvoorbeeld een kringdag, maar daar staan vooral de koningen in het middelpunt. We zien het meer als een leuk evenement om één keer in de vijf jaar om de keizerstitel te strijden. Al gaat het natuurlijk ook om de eer.”

Keizer Jan Kluitman en zijn keizerin Jacqueline. Foto Sil Jansen