Inzamelingsactie Antonija voor slachtoffers aardbeving in geboorteland Kroatië

BABBERICH/’s-HEERENBERG – De schade in Kroatië is groot, nadat het land vorige week werd getroffen door een aardbeving. In het gebied waar 25 jaar geleden nog een burgeroorlog woedde, zijn veel mensen dakloos geworden. Antonija Bukovčan uit Babberich is daarom een actie gestart, waarbij ze haar voormalig landgenoten helpt met goederen en voedsel.

Haar familie woont niet ver van het zwaarst getroffen gebied. “Mijn zus is gisteren hierheen gekomen”, vertelt ze. “Ook zij heeft geen onderkomen meer en is heel erg gestrest, omdat er nog dagelijks flinke naschokken zijn. Gisteren zelfs nog één met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter. Ik heb haar aangeraden om een paar weken naar Nederland te komen om een beetje bij te komen.”

De moeder en oma van Antonija zijn echter nog in Kroatië. Hun woning is weliswaar slechts een beetje beschadigd, maar de angst voor meer aardbevingen is groot. “Ik heb daar zelf 28 jaar gewoond”, zegt Antonija (33). “Toen ik 7, 8 jaar oud was, werd het gebied al zwaar getroffen door een burgeroorlog tussen Kroatië en Servië. Na de oorlog, in 1995, heeft mijn vader geholpen de huizen weer op te bouwen. Maar nu zijn de mensen weer alles kwijt.”

Het gebied is volgens Antonija heel arm. “Vanuit de overheid is er weinig aandacht voor de situatie van de mensen daar. En ook nu komt er nauwelijks hulp op gang.” Dat was voor Antonija reden om zelf actie te ondernemen. Samen met andere Kroaten in Nederland is ze een inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers in haar geboorteland.

Landelijk actie
“De actie wordt gecoördineerd vanuit Rotterdam door Jure Cacic. Ik heb met hem contact opgenomen en gevraagd wat ik kan doen. Sinds woensdag zamel ik spullen en voedsel in voor de mensen daar. Donderdag is de eerste vrachtwagen met goederen die kant op gegaan. Zondag gaat de tweede.”

Dit keer worden er echter vooral materialen gevraagd voor de wederopbouw van het gebied. Zo zijn kettingzagen hard nodig, maar ook afdekzeilen, dakpannen, bakstenen, isolatiematerialen en andere bouwmaterialen. “Verder zijn kachels, kaarsen, lampen, wasmiddel, ondergoed, lakens, handdoeken, regenlaarzen, -jassen en broeken zeer gewenst”, weet Antonija. “Het regent op dit moment veel in Kroatië en er is ook sneeuw op komst.”

Lokale hulp
De goederen kunnen tot en met zaterdag bij Antonija worden ingeleverd. Alles ligt opgeslagen in haar schuur in Babberich. Ze krijgt hierbij de nodige hulp vanuit ’s-Heerenberg, waar ze tot september woonde. “Vooral Margret Houdijk steunt me ontzettend goed. Ze is een geweldige vrouw, een engel. Zij organiseert de actie vanuit Montferland en heeft al veel ingezameld.”

Wie nog spullen over heeft voor de actie kan contact opnemen met Antonija door een bericht te sturen via Facebook (Antonija Bukovčan), Instagram (my_wonder_collin) of haar mailadres: bukovcan.antonija98@gmail.com. Ook is het mogelijk om een geldelijke gift over te maken via de website www.one2give.nl. “Alles wat we krijgen, komt op de goede plek terecht, bij de mensen die het nodig hebben”, verzekert Antonija. “Door middel van foto’s en filmpjes laten we zien, waar het geld en de goederen voor worden gebruikt.”

Zondag vertrekt voorlopig de laatste vrachtwagen vanuit Nederland naar Kroatië. “Mogelijk krijgt de actie een vervolg, maar dat weet ik nog niet. Er zijn straks onder andere ook meubels nodig. Die kan ik niet kwijt in mijn schuurtje. Daarbij laat mijn gezondheid het niet toe om zelf nog meer spullen in te zamelen. Ik heb spierklachten. Maar als de actie wordt voortgezet, wil ik de inzameling vanuit Gelderland wel coördineren.”

Donderdag vertrok de eerste vrachtwagen met hulpgoederen naar Kroatië. Foto Antonija Bukovčan