Internationaal gilde- en schutterstreffen in ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – De ‘Nobele Orde van de Papegay’ hield zaterdag 6 november zijn 45e plechtige investituur. Het jaarlijkse internationale gilde- en schutterstreffen vond voor de tweede keer in Nederland plaats, dit keer in ’s-Heerenberg.

De Orde van de Papegay, gevestigd in het Belgische Antwerpen, organiseerde het Europese schuttersevenement in samenwerking met het broederschap van het St. Antoniusgilde in ’s-Heerenberg. Als Orde van Verdiensten werden er in zalencentrum De Gracht eretekens en onderscheidingen uitgedeeld aan diverse gildebroeders en andere schutsbroeders, die zich door hun houding, inzet of kunnen, lieten opmerken in het Europees traditionele schutterswezen.

Nadat de onderscheidingen waren uitgedeeld, werden drie bestuursleden van het broederschap St. Antoniusgilde in de orde opgenomen met een zilveren en bronzen medaille en een installatie als officier. De huidige officier van de orde werd geïnstalleerd als assessor (ambassadeur) van de orde voor de regio Achterhoek en Liemers.

Onder de genodigden van het evenement waren enkele hoogwaardigheidsbekleders hier getuige van. De Commissaris van de Koning in Gelderland, waarnemend burgemeester van de gemeente Montferland, een afvaardiging van de Gelderse schuttersfederatie en de schutters- en gildekring Montferland waren aanwezig. Ook de Europese schutterskoning Leo Niesen was in ‘s-Heerenberg. Daarbij kwamen meer dan 160 gilden en schutterijen naar de investituur uit diverse landen waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Hongarije.