Honderd jaar muziek in Nieuw-Dijk: fanfare DES viert eeuwfeest

NIEUW-DIJK – Fanfare DES Nieuw-Dijk bestaat honderd jaar. De muziekvereniging werd op 31 mei 1921 door een groep vrienden opgericht. DES hoopt haar eeuwfeest eind november te kunnen vieren met een jubileumconcert.

Door Maria Moorman

“Honderd jaar muziek in Ni’j Diek is prachtig”, zegt voorzitter Tom Kluitman. “Dit betekent ook honderd jaar dienstbaarheid. Veel dorpsactiviteiten werden in die jaren muzikaal opgeluisterd, zoals de 11-stratentocht, Koningsdag, schuttersoptocht, intocht van Sinterklaas en voetbalkampioenschappen. DES komt in uniform of dweiltrui en speelt toepasselijke muziek, heel afwisselend voor de muzikanten.”

De vereniging bestaat uit een slagwerkgroep en een fanfare, die uitkomt in divisie 3. Daarnaast zijn er twee opleidingsklassen, één voor de kinderen en één voor senioren (Musikidz en Desalniettemin). DES kan verder een beroep doen op twee trouwe zaalwachten en heeft de steun van bijna honderd steunende leden.

“Ook het dorp draagt DES een warm hart toe”, weet Kluitman. “Dat komt vooral tot uiting tijdens onze bliksemacties. Als we langskomen staat overal de envelop met inhoud al klaar. Dan is er tijd om een praatje te maken en op verschillende plekken in het dorp is de hele groep welkom voor koffie, een borrel, een hapje en een drankje. Dat is elk jaar weer heel bijzonder om mee te maken.”

Oprichters
De oprichters hadden in 1921 een vooruitziende blik. Als doelstelling kozen zij ‘beoefening van muziek’, zodat de vereniging een ruim kader heeft om activiteiten te ontplooien. De naam ‘Door Eendracht Sterk’ was ook sterk gekozen. Het bood inspiratie om samen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Bij tegenslag gaf het moed om de schouders eronder te zetten en weer door te gaan.

Het 100-jarig jubileum wordt gevierd met een jubileumconcert en een feest. Dan worden er ook tien werkende leden gehuldigd. Door de coronamaatregelen is de datum nog niet bekend. De andere plannen van de feestcommissie zijn voorlopig geparkeerd. Wel hebben alle leden een attentie thuisbezorgd gekregen en is op de oprichtingsdag, 31 mei, een online jubileumquiz gehouden als start van het jubileumjaar. 

Repetities
“Door de coronamaatregelen was 14 december onze laatste repetitie”, zegt Kluitman. “Daarna waren er wekelijks online theoriesessies. Door de versoepelingen hoopten we weer te starten op 31 mei, onze oprichtingsdag, maar helaas is dat niet gelukt. We zijn echter heel blij dat we 7 juni weer samen mochten repeteren. Eindelijk klonk in zaal Steak’m de muziek van DES weer. We zijn begonnen met een ‘Lang zullen ze leven’ voor onszelf.”