Hoe ziet de toekomst van De Nevelhorst eruit?

DIDAM – Hoe ziet de toekomst van recreatiegebied De Nevelhorst eruit? Is er ruimte voor horeca? En welke passende evenementen kunnen er worden georganiseerd? Het zijn allemaal vragen, waar de gemeente Montferland graag antwoord op wil. Hiervoor gaat ze in gesprek met omwonenden en ondernemers, maar wil ze ook graag de wensen van anderen voor het gebied weten.

Dit moet uiteindelijk leiden tot een duidelijke toekomstvisie voor De Nevelhorst. Het recreatiegebied in de buurtschap Greffelkamp in Didam is ontstaan in 1941. De Duitse bezetter haalde hier het zand vandaan, dat nodig was om een snelweg aan te leggen van Emmerich naar Arnhem. Hierdoor ontstond het meer, ook wel het Baggergat genoemd.

De Nevelhorst in vroegere tijden, toen er nog werd gezwommen. Foto Oudheidkundige Vereniging Didam.

Sinds 2014 is het gebied eigendom van Leisurelands. Het is voor de recreatieondernemer, maar ook voor de omgeving onduidelijk welke ontwikkelingen er mogelijk zijn in het gebied. Om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst wordt er nu dus een toekomstvisie geschreven. Daarvoor is kennis en ervaring nodig van partijen die te maken hebben met het gebied. Maar de gemeente wil ook andere betrokkenen en geïnteresseerden mee laten denken over de invulling van De Nevelhorst.

Vragenlijst

Zo is er een vragenlijst gemaakt, die tot en met 31 maart kan worden ingevuld. Deze is te vinden op www.montferland.info/denevelhorst. Verder gaan vertegenwoordigers van de gemeente op vrijdag 22 maart bij de markthal in Didam in gesprek met bezoekers en staan ze van 13.00 tot 14.30 uur bij SV Loil en van 15.00 tot 16.30 uur bij sportpark de Meikamer in Nieuw-Dijk. Daarnaast praat ze ook met jongeren en betrekt ze de gemeenteraad en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld inwoners- en vrijwilligersorganisaties bij het opstellen van de visie.

Zwemfunctie

“We weten dat er mensen zijn die graag weer willen zwemmen in het baggergat”, laat de gemeente op haar website weten. “Dat kan in De Nevelhorst, maar het is geen officiële zwemlocatie. Dat betekent dat er geen regelmatige controle is op de waterkwaliteiten dat er geen zwemvoorzieningen zijn. Op dit moment is het niet duidelijk of het gebied voldoet aan de eisen om weer een zwemlocatie te worden.”