‘Het is hartverwarmend om te zien hoe behulpzaam iedereen is’

Inzamelpunt in Didam stroomt vol met spullen voor Oekraïne

DIDAM – De apotheken in Zevenaar en Didam stelden dozen vol medicijnen beschikbaar. Een man uit Oekraïne schonk diverse EHBO-kits. Er kwamen dozen vol kleding, babyspullen, knuffels, dekens en slaapzakken binnen. En Roosendaal Transport en Hollarts Plastic Group leverden pallets en grote dozen om alles in en op te vervoeren.

“Het is hartverwarmend om te zien hoe behulpzaam iedereen is en wil samenwerken om de mensen in Oekraïne te helpen”, zegt Veronika Rohozhkina. De Oekraïense startte deze week in Didam een inzamelingsactie voor haar geboorteland. Haar werkgever Cervo/IDHS ondersteunt de actie en stelde een loods beschikbaar. Deze stroomde afgelopen week vol met spullen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Landelijke actie
Het initiatief is onderdeel van de landelijke actie van de stichting Oekraïners in Nederland. “Deze stichting bestaat uit drie groepen”, legt Veronika uit. “De ene groep zamelt in diverse plaatsen in Nederland de spullen in. Een andere groep coördineert alles en de derde groep zorgt voor de logistiek. Zij sturen direct transport als we weer voldoende spullen hebben ingezameld. Die worden vervolgens vervoerd naar de grens van Polen met Oekraïne, waar veel vluchtelingen worden opgevangen, en naar Oekraïne zelf.”

Veronika komt zelf uit het westen van Oekraïne in de regio van Drohobytsj, waar het op dit moment rustig is. De meeste van haar familieleden en vrienden zijn nog veilig, maar ze kent wel veel jonge mannen die als militair naar het oorlogsgebied zijn vertrokken om daar mee te vechten tegen de Russen. De Oekraïense woont nu bijna vijf jaar in Nederland en ziet het geweld op afstand met lede ogen aan.

“Ik woon in Arnhem en werk bij de Cervo Group”, vertelt ze. “Ik voelde me vooral de eerste dagen na de inval van de Russen machteloos. Het was verschrikkelijk. Ik was heel emotioneel, in paniek en er was veel onzekerheid. Op een gegeven moment sloeg die machteloosheid echter om in boosheid en energie. Ik wilde wat doen, daarheen om te helpen. Maar dat was niet de oplossing. Ik wist dat ik vanuit Nederland meer kon doen. Daarom ben ik begonnen met deze actie. Veel Oekraïners hebben verspreid over het land een inzamelpunt geopend.”

Collega’s
Ze wordt hierbij geholpen door vrijwilligers van de stichting, maar ook door haar collega’s. Zij hebben een opslagruimte geregeld, hun lokale netwerken ingeschakeld en helpen haar waar ze kunnen. “Het is mooi om te zien hoeveel mensen willen helpen en hoe snel de actie op gang is gekomen”, zegt Ad Hendriks van de Cervo Group/IDHS.

“Er kwamen mensen uit Arnhem met een paardentrailer vol spullen naar Didam. De Voedselbank Montferland heeft producten voor de persoonlijke hygiëne, die ze over hadden, geschonken. Er komen kindertekeningen en brieven met teksten vertaald in het Oekraïens binnen. We krijgen zoveel steun, dat heeft onszelf ook verbaasd. Echt hartverwarmend.”

Medicijnen
Zo bood apothekersassistent Rianne Tinneveld uit Didam vrijdagmiddag spontaan haar hulp aan bij het uitzoeken van de vele medicatie, die is geschonken. “Paracetamol kun je daar gewoon naartoe sturen, maar verder moet vrijwel alles worden geregistreerd”, weet ze. “Dat is een hele klus en daar wil ik graag bij helpen. Maandag- en woensdagmiddag heb ik daar wel tijd voor.”

De Didamse Bianca van der Linden brengt een doos vol vesten, sjaals, een dekbed en dekbedovertrek. “Voor het goede doel”, zegt ze. “Ik wil graag een steentje bijdragen en dit is het minste wat we kunnen doen. Als ik het hier naartoe breng, weet ik bovendien dat het op de goede plek terecht komt. Als je geld stort, heb je geen idee waar het heen gaat.”

Inzamelpunt
Het inzamelpunt aan de Dijksestraat 45 in Didam is op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 17 uur geopend. Er is onder andere veel behoefte aan slaapzakken, warme dekens, kussens, warme jassen, regenjassen, thermokleding, luiers, tandpasta, kammen, wasmiddelen, handdoeken, vrouwelijke hygiëneproducten, batterijen, zaklampen, powerbanks houdbaar voedsel en babyvoeding. Ook welkom zijn EHBO-spullen, zoals gaasverband, pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen en hydrogelverbanden tegen brandwonden.

Foto: De vrijwilligers sorteren de ingezamelde spullen. Helemaal rechts staat Ad Hendriks. Veronika Rohozhkina staat niet op de foto.