HAN-studenten brengen kerstfeest bij Beekse ouderen aan huis

BEEK – Wat doe je als je voor je opleiding een evenement moet helpen organiseren, terwijl er nauwelijks evenementen zijn? Dan bedenk je zelf een nieuwe activiteit. Zo organiseert Samantha Hermsen (24) samen met drie medestudenten en Welcom op woensdagavond 16 december Walking Winter Wonderland in haar woonplaats Beek.

De studenten volgen de opleiding Sportkunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). In het tweede jaar van hun opleiding krijgen ze het vak ‘evenementen’. Maar hoe kun je daar invulling aan geven in coronatijd? “Er waren wel honderd groepjes die op zoek moesten naar een stageplek”, weet Samantha. “Zij konden echter maar op een handjevol evenementen solliciteren. Dus hebben wij zelf maar iets opgezet.”

Samantha benaderde Guido Groenendijk, combinatiefunctionaris bij Welcom, bij wie ze stage liep. Hem legde ze het idee voor om samen met haar medestudenten een activiteit in Montferland te organiseren, die ondanks de coronaregels gewoon kon doorgaan. “Hij wilde ons wel helpen, maar dan moesten we wel de kinderen uit het dorp erbij betrekken en een evenement bedenken dat bijdraagt aan het welzijn van Beek. Met en voor het dorp dus.”

Kerstrondrit
En zo ontstond het idee voor Walking Winter Wonderland. Met de grote bus van Welcom rijden de studenten woensdagavond 16 december door de straten in Beek, waar veel ouderen wonen. “Daar trakteren we ze op muziek, dans, oliebollen en warme chocolademelk”, vertelt Samantha. “We brengen als het ware het warme, gezellige kerstgevoel bij ze thuis.”

Zestien leden van muziekvereniging Volharding spelen hierbij kerstliedjes. Met de allerkleinste leerlingen van dansvereniging Let’s Dance studeerde Samantha kerstdansjes in. Jos Godschalk werd bereid gevonden oliebollen te bakken en partycentrum De Dèèl zorgt voor de warme chocolademelk.

“De bus van Welcom is helemaal wit en ziet er dus niet zo feestelijk uit. Die laten we voor onze rondrit door Beek pimpen door leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van basisschool Het Rondeel. Zij maken onder andere kerstslingers voor in de bus. Ook hebben we gekleurde kerstverlichting gekocht.”

Vorige week flyerden de HAN-studenten, Nanda Janssen uit Nijmegen, Luc de Boer uit Elst, Levi Gros uit Doornenburg en Samantha, al in het dorp om de ouderen op de hoogte te brengen van hun actie. Woensdag vertrekt de bus om 18 uur vanaf de Schoolstraat voor Het Rondeel voor een tour door Beek. Daarbij doen de muzikanten, dansers en studenten de Tempelheerstraat, Kleefsestraat, Averhof, Pater Gerritsenstraat, Peeskesweg (Bellevue), Sint Jansgildestraat en Kerkhuisstraat aan.

Coronaproof
“We blijven overal ongeveer twintig minuten”, zegt Samantha. “Onderweg worden we begeleid door een wijkagente op een e-bike, die ook in de gaten houdt of alles coronaproof verloopt.” Het is dan ook niet de bedoeling dat Beek massaal uitloopt voor het evenement. “Natuurlijk mogen mensen, die betrokken zijn, wel op gepaste afstand komen kijken. De ouderen kunnen de optredens vanuit hun huis of tuin bekijken. Wij komen bij iedereen langs met de oliebollen en warme chocolademelk.  Ook willen we ze nog een cadeautje geven, iets tastbaars, als herinnering aan Walking Winter Wonderland.”

Foto: Vorige week flyerden de studenten Nanda Janssen, Luc de Boer, Levi Gros en Samantha Hermsen (voorgrond) al in Beek om hun evenement onder de aandacht te brengen.