Gerard Lamers brengt ook na zijn overlijden nog mensen samen

DIDAM – Tijdens zijn leven was Gerard Lamers al een echte verbinder. Iemand die anderen bij elkaar bracht om samen mooie dingen tot stand te brengen. Maar ook na zijn overlijden krijgt hij de mensen nog bij elkaar. Zaterdag overhandigde zijn familie uit zijn naam een cheque van 2000 euro aan Scouting Didam voor het opknappen van de kampvuurkuil.

Dat geld werd ingezameld tijdens de uitvaart van Lamers, die op 18 december 2020 op 76-jarige leeftijd overleed. “Mijn vader was een echte verenigingsman”, vertelt zijn zoon Jeroen Lamers bij het overhandigen van de cheque. “Hij vroeg de mensen op zijn uitvaart dan ook geld te schenken aan het verenigingsleven in Didam. Wij als familie hebben uiteindelijk besloten om het ingezamelde bedrag te doneren aan de scouting.”

Die besteedt het geld aan het opknappen van de kampvuurkuil op haar buitenterrein aan het Nevelhorstpad in Didam. Helemaal in de geest van Lamers. “Er is geen mooiere plek om samen te zijn dan bij het kampvuur”, vindt Jeroen. “Daar mijmer je over vroeger en haal je verhalen op. Daar hield vader van. Maar je maakt er ook plannen voor de toekomst. Mijn vader wilde het geld graag in de toekomst steken, in de jeugd en jongeren van Didam. Waar kun je dat beter doen dan bij de scouting.”

Inkomsten
De familie had echter meer redenen om het bedrag juist aan Scouting Didam te schenken. “Gerard was vroeger ook bij de scouting in Lobith”, weet zijn vrouw Trudy. “Maar ook mijn zoon was er bij en nu mijn kleindochter. De scouting is er voor iedereen en de dingen die ze doen, zijn heel veelzijdig. Kinderen kunnen hier heerlijk in de natuur bezig zijn. Daarbij krijgen veel sportverenigingen al subsidie van de gemeente”, vult Jeroen zijn moeder aan. “De scouting krijgt helemaal niets. Zij kan het geld dan ook goed gebruiken.”

Marion van der Ende, voorzitter van Scouting Didam, beaamt dat. Zeker nu door de corona acties om geld op te halen lastig zijn, zoals de jaarlijkse potgrondactie en evenementen als Didam op Stelten, heeft de vereniging maar weinig inkomsten. “We zijn dan ook erg blij en vereerd dat jullie juist onze vereniging hebben uitgekozen voor de donatie”, zegt Van der Ende.

Kampvuurkuil
En ze heeft er dus ook al een mooie bestemming voor. “De kampvuurkuil kan wel een opknapbeurt gebruiken. Zo willen we de bankjes schuren en schilderen en een overkapping aanbrengen, zodat we droog kunnen zitten als het regent. Tenslotte willen we hier graag stromend water aanleggen. Daar hopen we in de herfst mee te starten, of eerder, als er weer wat meer versoepelingen mogelijk zijn in deze coronatijd.”

Daarna hopen de Bevers Anouk (6) en Riley (5), die zaterdag de cheque namens de scouting in ontvangst namen, ook weer gezellig rond het kampvuur te kunnen zitten met hun vriendjes en vriendinnetjes. “En marshmallows te roosteren”, roepen ze in koor.

Foto: Trudy Lamers overhandigt de cheque aan de Bevers Anouk (links) en Riley. Scoutingvoorzitter Marion van der Ende kijkt toe.