Gemeente snijdt flink in eigen uitgaven; voorzieningen gespaard

MONTFERLAND – De gemeente Montferland moet de komende jaren zo’n drie miljoen euro per jaar bezuinigen. Een groot deel van die bezuinigingen komt uit de eigen bedrijfsvoering. Daarnaast stelt het college een pakket aan maatregelen voor om de begroting sluitend te krijgen. Zo wordt er bespaard op het openbaar groen en gaan de woonlasten omhoog.

Ongeveer twee derde van de bezuinigingen moet komen uit de eigen bedrijfsvoering. Dit leidt volgens wethouder Martin Som echter niet tot gedwongen ontslagen en reorganisaties. “Al vloeit er wel personeel af door natuurlijk verloop”, zegt hij. “Om de uitgaven te verminderen gaan we onze eigen organisatie anders inrichten. Daarbij willen we onder andere geld besparen door scherper in te kopen.”

De begroting van de gemeente Montferland laat op dit moment nog een groot verschil zien tussen de inkomsten en uitgaven. Een groot deel van die uitgaven ontstaat doordat de gemeente een aantal verplichtingen heeft vanuit het Rijk, waarvoor ze onvoldoende middelen krijgt. Zo zijn de kosten in het sociaal domein flink hoger dan de inkomsten en vragen ook de samenwerkingsverbanden meer geld dan de gemeente door Den Haag vergoed krijgt.

Openbaar groen
Zonder maatregelen leidt dit tot een tekort van 2,4 miljoen euro in 2021 oplopend naar zo’n drie miljoen euro in 2024. “We stellen aan de gemeenteraad daarom ook nog een aanvullend pakket aan maatregelen voor, die voor een besparing van een miljoen euro per jaar moeten zorgen”, legt Som uit. “Op het groenbeleid, zoals het aanleggen van meer groen op bedrijventerreinen, willen we jaarlijks 50.000 euro besparen. Net als op de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat laatste heeft ook te maken met de vermindering van de overlast.”

Verder krijgt de Montferland Run vanaf 2022 geen subsidie meer (25.000 euro) en moet ook de IJsselgroep Psychologische Dienstverlening het in de toekomst zonder subsidie van de gemeente doen. Ook wil het college geen extra weg aanleggen om het landbouwverkeer rond Zeddam te ontsluiten. Hiervoor was in het coalitieakkoord een bedrag van 63.000 euro per jaar opgenomen.

Minima
Daarnaast stelt het college een verlaging van de grens van het minimabeleid van 120 naar 110 procent voor. “De mensen die dit treft, kunnen daardoor geen gebruik meer maken van een aantal regelingen”, vertelt Som. “Denk daarbij aan de Meedoen-regeling, een tegemoetkoming in de kosten voor de kinderen, de collectieve ziektekostenverzekering en de witgoedregeling.”

Maar ook de woningbezitters gaan de bezuinigingen voelen in hun portemonnee. Zo wordt de OZB, naast de inflatiecorrectie van 1,7 procent, met 4 procent verhoogd. “Dat komt neer op 27 euro meer woonlasten per huishouden”, rekent Som voor. “Dit levert de gemeente 290.000 euro per jaar op. Een verhoging van de OZB moet echter geen standaard dekkingsmiddel zijn.”

De gemeente wil de komende jaren het voorzieningenniveau niet nog meer belasten. “Dus daarom komt er, als het aan het college ligt, geen extra taakstelling voor Welcom, de bibliotheek en muziekschool.” Het volledige pakket aan maatregelen wordt op 12 november, na vaststelling van de begroting voor 2021, voorgelegd aan de raad. “Om daarmee een sluitende begroting bij de provincie te kunnen aanbieden. Dat zijn we namelijk verplicht, anders komen we onder toezicht te staan.”