Fred Stokman: ‘Ik kan me geen leven zonder sporten voorstellen’

Het is deze week Nationale Sportweek. Evenals vorig jaar is ook dit jaar weer de slogan: ‘Sport doet iets met je’. Om te laten zien wat sport met inwoners in Montferland doet geven we in samenwerking met de gemeente Montferland vier sporters het podium. Dit keer staat Fred Stokman op het podium.

DIDAM – Fred Stokman sport al zijn hele leven. Hij voetbalde jarenlang bij hoofdklasser SV Babberich, was tien jaar jeugdtrainer en speelt sinds twintig jaar zaalvoetbal in Didam. Door de coronapandemie kwam daar een nieuwe hobby bij: wandelen. “Ik kan me geen leven zonder sporten voorstellen.”

Dus zocht Stokman het afgelopen jaar, toen voetballen even niet kon, een nieuwe sport. Hij vond in wandelen een goed alternatief voor het voetballen. Zo liep hij met twee vrienden het Pieterpad en veel klompenpaden. “We wandelen elk weekend en sinds anderhalf jaar ook iedere dag tijdens de lunch. Het is een beetje een mindset geworden”, zegt hij. “Tijdens het wandelen kun je echt je hoofd leegmaken.” De pelgrimstocht naar Santiago staat nog op zijn verlanglijstje. “Maar dan moet ik eerst meer tijd hebben.”

Het gaat Stokman bij het voetballen en wandelen niet alleen om het sportieve belang. Het sociale aspect is voor hem zeker zo belangrijk. “Toen het voetballen stil lag, heb ik de onderlinge contacten het meest gemist. Door sporten word je niet alleen fitter, maar bouw je ook een sociaal netwerk op. Tegen mensen die in een nieuwe omgeving gaan wonen of eenzaam zijn, zeg ik: ‘Meld je aan bij een (sport)vereniging. Daar leer je de gemeenschap kennen’.”

Stokman deed hetzelfde toen hij van Babberich naar Didam verhuisde. Hij werd lid van voetbalvereniging DVC’26 en ging iedere dinsdag en zondag zaalvoetballen in sporthal ‘de Muizenberg’. “Op dinsdagavond hebben we een groep van achttien mensen, die in de jaren zeventig is ontstaan uit leiders van DVC’26. De leden variëren in leeftijd van 20 tot 70 jaar. We spelen dan een uurtje vijf tegen vijf, waarbij het plezier en de gezelligheid voorop staan.”

Al gaat het er nog steeds fanatiek aan toe. “Als ik een mooi doelpunt maak of een mooie ‘Bergkampiaanse’ actie, dan voel ik me als een klein kind zo blij. Daar kan ik dan weer lang op teren.”

Winactie: Wat doet sport met jou?

Om de Nationale Sportweek te vieren organiseert de gemeente Montferland een winactie. Wat doet sport met jou? Laat het zien en breng het in beeld.

Hoe doe je mee! Heel eenvoudig:

  1. Maak of zoek een sportieve foto.
  2. Plaats deze op social media met de volgende twee hashtags: #montferlandbeweegt en #sportdoetietsmetje.
  3. Geef daarbij kort en krachtig aan wat sport met u doet.

En wie weet ben je straks één van de winnaars van een Intersport giftcard ter waarde van €100,-. De winnaars ontvangen op woensdag 29 september persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

sportdoetietsmetje #montferlandbeweegt