Festival Loillands gaat van één naar twee avonden

LOIL – Loillands heeft dit jaar een primeur. Het tweejaarlijkse festival wordt komend weekend voor het eerst op twee avonden in plaats van één gehouden. Zo kan toch iedereen, die al een kaartje heeft bemachtigd, naar het festival en komen er zelfs 500 extra kaarten beschikbaar voor de vrijdagavond.

De organiserende Loilse carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers wist op 11 juni nog trots te melden dat alle duizend beschikbare kaarten voor het festival binnen 3,5 uur waren uitverkocht. Op 13 augustus maakte het demissionaire kabinet echter bekend dat alle festivals tot 20 september maar 750 bezoekers mogen ontvangen. Daarmee zou Loillands, dat in het weekend van 10 en 11 september plaatsvindt, 250 bezoekers moeten teleurstellen.  

“Dat was het laatste wat we wilden”, zegt Clemens Geurts namens de organisatie. “Het makkelijkst was geweest om de stekker er dan maar helemaal uit te trekken, maar dat was niet onze eerste gedachte. We hebben gekeken wat er dan wel kon en dat was uitbreiden met een extra festivalavond op vrijdag.”

Daarmee nam de carnavalsvereniging wel een groot risico. Het geld van de duizend al verkochte kaarten werd namelijk teruggestort, zodat alle bezoekers evenveel kans hadden op een nieuw ticket voor de vrijdag- of zaterdagavond. “Dat was het meest eerlijk”, vertelt Marcel Wiendels, voorzitter van de carnavalsvereniging. “Zo hoefden we zelf niet te beslissen wie op zaterdagavond en wie op vrijdagavond welkom is.”

Primeur
Beide avonden worden exact hetzelfde ingevuld en bezoekers op de vrijdagavond hebben zelfs de primeur dat ze het immense nieuwe podium als eerste mogen zien. Toch waren de kaarten voor de zaterdagavond al binnen dertig seconden uitverkocht en blijft de vrijdagavond nog een beetje achter.

“We moesten twee weken voor het festival ineens nog 500 kaarten extra verkopen”, zegt Rick Hoogveld, die eveneens bij de organisatie is betrokken. “Die hebben we nodig om het festival kostendekkend te maken. De artiesten, de beveiliging en het licht en geluid moeten we nu ook twee avonden inhuren. Het belangrijkste is echter dat het festivalterrein in het kloosterpark goed is gevuld. Dat maakt het festival sfeervol. Het gaat ons om de beleving.”

Beachparty
Daarom heeft de carnavalsvereniging ook voor de aankleding van de vijfde editie van Loillands weer groots uitgepakt. Eyecatcher is het kleurrijke podium van twintig meter breed en bijna dertien meter hoog. Thema van het festival is dit jaar ‘Wet ’n wild’. Geurts: “Het wordt een grote beachparty met opblaasdieren, veel strandballen, een cocktailbar en waterpoel. Elk editie maken we het weer wat gekker en grootser. Loillands is het grootste kleinschalige festival in de regio”, durft Hoogveld dan ook te stellen.

En na anderhalf jaar van droogte één van de eerste festivals die doorgaan. Wiendels: “Veel mensen hebben wel weer zin in een feestje. De eerste kaarten waren niet voor niets zo snel uitverkocht. We verwachten dan ook dat we die laatste extra kaarten nog verkopen en er twee mooie avonden van kunnen maken.”

Aan de muziek en aankleding zal het in elk geval niet liggen. Voor Loillands is weer een programma voor zowel jong als oud samengesteld. Met muziek van de band Lead, DJames en de bekende Nederlandse feestdeejay Willem de Wijs. Naast de cocktailbar is er ook een weide met speciaalbieren, waar bezoekers gezellig met elkaar kunnen praten. “Er is voor elk wat wils”, benadrukt Hoogveld.

Kaarten
Kaarten voor het festival zijn via loillands.nl te bestellen en kosten 15 euro. Het terrein is vrijdag 10 en zaterdag 11 september open vanaf 19 uur. Loillands is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar, die aan kan tonen twee keer gevaccineerd te zijn of een negatieve coronatestverklaring kan overleggen.

Het enorme podium wordt eyecatcher van de vijfde editie van het festival Loillands. Foto Ferry Stienissen