Eten, feesten en fietsen tegen kanker

DIDAM – In 2013 waren het de mannen die de Alpe d’Huez opfietsten. Destijds schreeuwden de vrouwen ze vier, vijf of zelfs zes keer de berg op. Komend jaar zijn de rollen omgedraaid. Op 5 juni doen de vrouwen mee aan Alpe d’HuZes. Onder de naam GD6dames proberen Karolien Hupkes, Renate van Londen, Brigitte Sanders, Riny Derksen-Weetink en Harriëtte Jansen ieder twee keer de alp te bedwingen.

Foto: Dies Goorman
Foto: Dies Goorman

,,Renate, Brigitte en ik zijn vorig jaar mee geweest met de mannen’’, zegt Karolien Hupkes, wiens man zes keer omhoog fietste. ,,Als je daar een week bent, raak je vanzelf verweven met Alpe d’HuZes. Toen we boven op de berg stonden, zeiden we tegen elkaar ‘wat zou het mooi zijn als wij dit volgend jaar een vervolg kunnen geven’. Terug in Nederland werden Riny en Harriëtte zo enthousiast van ons verhaal, dat we ons meteen als team hebben aangemeld.’’

Gerda d’HuZes
GD6 staat voor Gerda d’HuZes. Het team is vernoemd naar Gerda Sanders, die in juni 2012 aan kanker overleed. Samen met haar zoon Anjo keek ze twintig dagen voor haar overlijden naar een uitzending van Alpe d’HuZes. Niet wetende dat ze toen zelf al kanker had. Twee familieleden waren overleden aan de ziekte en Anjo deed zijn moeder die avond de belofte om voor hen in 2013 de Alpe d’Huez op te fietsen. Zijn moeder zou hem boven opwachten. ,,Dat heeft ze helaas niet meer gered, maar Anjo wilde de belofte aan zijn moeder toch nakomen’’, zegt Van Londen.

En dat deed hij met vijf sportvrienden van Aerofitt in Didam. In totaal fietsten de mannen 31 keer naar boven voor KWF Kankerbestrijding. Op 5 juni hopen de vrouwen hieraan een vervolg te geven door samen tien keer naar boven te fietsen of te lopen. “Harriëtte, de schoonzus van Anjo en zus van Brigitte, loop namelijk de berg op”, vertelt Derksen-Weetink. “Zij kon vorig jaar niet mee omdat ze borstkanker had. Door dit jaar mee te lopen, fietsen is nog te zwaar, wil ze de ziekte achter zich laten.”

Acties
Het doel van de dames is om in totaal 15.000 euro voor het kankerfonds op te halen. Om dit geld bij elkaar te krijgen, verkopen ze onder andere Bolsius-kaarsen. Deze zijn voor vijf euro te koop. Hupkes: “Mensen kunnen een boodschap op de kaars achterlaten voor een geliefde die kanker heeft of aan de ziekte is overleden. De kaarsen nemen wij vervolgens mee naar Frankrijk, waar we ze bovenop de Alpe d’Huez achterlaten. Dichter bij de hemel kan namelijk niet.”

De dames houden echter meer acties. Zo is er op 21 februari bij Steak’m aan de Smallestraat 33 in Nieuw-Dijk een benefietdiner. Gasten krijgen voor 40 euro een driegangen diner, exclusief drankjes, maar met muziek en entertainment. De muziek wordt verzorgd door Pim & Floor Venderbosch en Harry van Londen, Johan Neevel is de gastspreker en Koning Oliebol de mysterie guest. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond elf uur. Kaarten zijn te koopt bij Steak’m, via Facebook of bij de GD6dames. “Een deel van de opbrengt gaat naar het goede doel”, zegt Van Londen.

Verder houden de dames een kledingactie. Gebruikte kleding kan bij Karolien Hupkes aan de Heesweg 1 en Riny Derksen-Weetink aan de Dijksestraat 45 worden afgegeven. Ook bakt kampioensbakker Paul Berntsen weer koeken voor het team. Op 19 april is er een slotfeest bij partycentrum Plok in Oud-Dijk. ,,Dat was vorig jaar met de mannen een groot succes. Maar het is ook een mooie afsluiting van onze voorbereiding.’’

Steun de dames ook via http://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teams/gd6d/. Meer info: www.facebook.com/gdzesdames.dhuez.