Eindelijk een eigen onderkomen voor de stichting Klussen en Kringloop

DIDAM – De stichting Klussen en Kringloop heeft voor het eerst in haar 7-jarig bestaan een eigen plek. De oprichters Angelique van der Nol en Marco Brandt verlieten onlangs hun tijdelijke onderkomen in Groessen en kochten een pand in Didam. “Hier hebben we eindelijk een winkel- en woonruimte waar we mogen blijven.”

Stichting Klussen en Kringloop ontstond in 2013 uit verveling. Van der Nol en Brandt verloren een jaar eerder allebei hun baan en konden geen nieuw werk vinden. “Ik ben toen begonnen met de verkoop van tweedehands spullen via internet”, zegt Van der Nol. “Op een gegeven moment ging dat leuk lopen en hebben we een commerciële stichting opgericht. Sindsdien pakken we alles, waar we talent voor hebben en wat we leuk vinden, op in de stichting.”

Zo had Brandt vroeger een klussenbedrijf en doet hij nu allerhande klussen voor particulieren en bedrijven vanuit de stichting. Net als Van der Nol staat hij voor een minimuminkomen op de loonlijst. De complete nettowinst gaat rechtstreeks naar het goede doel. Asielen die zijn aangesloten bij de vereniging Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) kunnen een aanvraag indienen voor speciaal voer of een operatie.

De liefde van Van der Nol voor asieldieren ontstond in het Haags Dierencentrum. Na een cursus dierenasielpensionhouder werkte ze een aantal jaren in het dierenasiel. Naast haar liefde voor asieldieren heeft ze echter ook altijd iets met tweedehands spullen gehad. “Vooral die oude meuk vind ik prachtig”, vertelt ze. “Maar we hebben van alles. Van industriële meubels tot serviesgoed, van kitsch tot antiek. Af en toe kopen we wat partijhandel op, maar we hebben ook nuttige spullen als een broodbakmachine en magnetrons in de winkel.”

Ontruimingen
Deze spullen zijn deels afkomstig uit de ontruimingen van woningen, die de stichting daarnaast doet. “Wij helpen mensen bij het leeghalen van hun huis of dat van een dierbare, die bijvoorbeeld naar een verpleeghuis moet of is overleden”, legt Van der Nol uit. “Denk hierbij aan het inpakken van spullen, verhuizen, afvoeren en verkoop of verhuur klaarmaken van een woning. Wat mensen wegdoen en nog goed bruikbaar is, verkopen we via internet of in onze winkel.”

Want de stichting heeft nu eindelijk een eigen winkel. Waar ze op haar vorige locaties in Eibergen, Haaksbergen en Groessen geen detailhandel mocht voeren, mag ze dat in haar nieuwe onderkomen aan de Kerkstraat 6a in Didam wel. “Dit pand heeft de bestemming detailhandel. Vroeger zaten hier onder andere een slagerij en kapper. De laatste jaren stond het leeg.”

Kringloopwinkel
In de oude schuur aan de Rijswijksestraat in Groessen mocht slechts twee keer per jaar een open dag worden gehouden. Nu opent de stichting twee weekenden per maand haar winkel. “We zijn ieder eerste en laatste weekend van de maand open van 9 tot 13 uur. Morgen (zaterdag 26 september) is de officiële opening van 10 tot 14 uur. Met de zondagopeningen haken we ook aan op de vlooienmarkten in de markthal, hier om de hoek.”

Het is echter ook mogelijk om op andere dagen langs te komen in de winkel. Daarvoor moet echter wel een afspraak worden gemaakt. Dit kan door te mailen naar klussenenkringloop@gmail.com. De stichting is, ook voor klussen en ontruimingen, telefonisch te bereiken via 06-43867212. Meer informatie staat op www.klussenenkringloop.nl.

Foto: Marco Brandt en Angelique van der Nol met één van hun twee honden in de nieuwe kringloopwinkel in Didam.