Einde zaal Peeters in stilte: geen afscheidsfeest met jubilerende Nöttekrakers

BRAAMT – Ruim veertig jaar was zaal Peeters de residentie van carnavalsvereniging De Nöttekrakers in Braamt. Dit jaar wilde ze er nog één keer haar pronkzitting, carnaval en het 55-jarig jubileum vieren. Direct daarna zou de sloophamer in het horecapand gaan, dat plaatsmaakt voor woningbouw. Het loopt echter allemaal heel anders.

En het was nog wel zo mooi bedacht. Het 55-jarig jubileum van carnavalsvereniging De Nöttekrakers moest het afscheidsfeest van zaal Peeters worden. Het volgende carnavalsfeest kon vervolgens in het vernieuwde dorpshuis worden gevierd, waar begin volgend jaar de verbouwing zou starten. Het coronavirus en vleermuizen gooien echter roet in het eten. Een groot feest zit er voorlopig niet in.

Met de verbouwing van het dorpshuis kan bovendien pas half augustus worden begonnen, omdat dit een kraamkamer voor vleermuizen blijkt te zijn. “Voordat het dorpshuis helemaal gebruiksklaar is, zijn we negen maanden verder”, zegt Harm Peeters, lid van de stuurgroep, die het dorpsplan voor Braamt heeft ontwikkeld. “Daardoor heeft het carnaval tijdelijk geen onderkomen en vindt het feest in 2022 noodgedwongen in een tent plaats.”

Woningbouw
Ook de sloop van het horecapand van Peeters laat nog even op zich wachten. Totdat het winterseizoen van de vleermuis is afgelopen. “Dat eindigt op 14 april”, weet Harm Peeters. Als zoon van de eigenaren Gert (77) en Dinie (74) Peeters is hij initiatiefnemer van de woningbouw, die op de plek van het voormalige café, de zaal en slijterij wordt gerealiseerd. “Half april mogen we het horecapand onbruikbaar maken en slopen.”

Daarna start direct de bouw van twee vrijstaande woningen en één tweekapper. Deze zijn naar verwachting begin 2022 klaar. Bovendien is er nog één vrije kavel onder optie. Hierachter komt nog een blok van vijf woningen, waarvan er waarschijnlijk drie voor de verhuur en twee voor de verkoop zijn. “Met de bouw kunnen we echter pas starten als de eerste vier woningen uit de grond zijn”, vertelt Harm Peeters. “Dat is jammer, omdat we zo de doelgroep die het liefst wil niet kunnen bedienen.”

Geboortegrond
Gert en Harm Peeters keren na de bouw van de eerste vier woningen terug naar hun geboortegrond. Gert en Dinie in één van de tweekappers en Harm en zijn gezin in een vrijstaande woning. Daar waar opa Herman en oma Marie eind jaren veertig van de vorige eeuw een kroeg startten.

“De kerk is in 1949 geopend”, weet Gert. “Mijn tweelingbroers Mart en Arnold waren de eerste die in de kerk zijn gedoopt. Bij een kerk hoorde een kroeg, vond mijn vader. Zo kreeg onze boerderij in die tijd ook een horecafunctie. Als de kerkdienst was afgelopen, dronken de mannen bij ons een kop koffie en een borrel.”

Omdat Herman Peeters op redelijk jonge leeftijd een ongeluk kreeg en veel in het ziekenhuis lag, stond Gert als oudste zoon al op zijn vijftiende in de kroeg. “Ik deed toen ook de boerderij erbij. Mijn twee oudere zussen verzorgden mijn moeder, die eveneens ziekelijk was. We hadden wel een knecht en een meid, maar we moesten toen al hard werken. Mijn broer Jan runde daarbij nog een winkel.”

Samen met zijn vrouw Dinie opende Gert ook een slijterij bij het café, slijterij Gerdie, vernoemd naar hun dochter. In 1978 breidden de twee uit met een zaal. Naast de zaal bouwde Jan later nog een supermarkt. “Ik ben grootgebracht in het café”, vertelt Harm. “Daar maakte ik mijn huiswerk en leerde ik biljarten. Tijdens de vakanties van mijn ouders stond ik in de kroeg. Privé en werk liepen bij ons altijd dwars door elkaar heen.”

Totdat Gert en Dinie achttien jaar geleden stopten als horecaondernemers en het pand verhuurden. De zaal en het café behielden tot maart 2018 hun functie. Daarna werd er nog één keer carnaval gevierd door De Nöttekrakers. “We hadden graag met het carnaval afscheid genomen”, zeggen Gert, Dinie en Harm. “Helaas mag dat niet zo zijn. We hopen nog op een klein feestje in de kroeg. Maar of dat kan, is zelfs nog de vraag.” Zo eindigt het voor zaal Peeters waarschijnlijk in stilte.

Centrum Braamt
Door de sloop van zaal Peeters, de nieuwbouw en verbouwing van het dorpshuis krijgt het centrum van Braamt de komende jaren een hele andere aanblik. De kerk krijgt eveneens een woonfunctie. Hier worden zeven appartementen gerealiseerd, die inmiddels in de verkoop zijn. Ook het plein wordt helemaal opnieuw ingericht, waarvan hieronder al een impressie te zien is.

Een impressie van het nieuwe dorpsplein in Braamt.

Headerfoto: v.l.n.r. Harm, Yael, Dinie en Gert Peeters voor het voormalige horecapand.