Een skyline van je eigen dorp of stad aan de muur

BEEK – De skyline van je eigen dorp of stad aan de muur? Sil Jansen uit Beek ontwerpt de contouren van de Montferlandse dorpen en stad ’s-Heerenberg en laat ze afdrukken op canvas, hout, dibond of een textielposter. De skylines zijn sinds donderdag te koop in zijn webshop Skylineaanjemuur.nl.

“Ik zoek foto’s op internet van karakteristieke gebouwen in Montferland en teken de contouren over”, vertelt Jansen. “Daarna teken ik de deuren en ramen erin. Er moet echter wel een goede foto van de voorkant van het pand zijn. Anders ga ik zelf op pad om een foto te maken. Dat heb ik bij de kerk in Loil gedaan, maar ook van het kasteel in ’s-Heerenberg heb ik nog geen goede foto van de voorkant gevonden.”

De eerste skyline voor aan de muur maakte Jansen van zijn eigen dorp Beek (en Loerbeek). “Ik had al eens de Sint-Martinus kerk nagemaakt en dacht ‘dat kan ik ook met andere gebouwen in het dorp’”, zegt hij. Dit leverde uiteindelijk een skyline met de kerk, het gildehuis, de oude pastorie, de molen en het voormalige kasteel de Byvanck op.

“De andere dorpen in Montferland lenen zich hier ook prima voor”, vindt Jansen. “In de skyline van Didam komen bijvoorbeeld de kerk, markthal en molen terug. En ’s-Heerenberg heeft niet alleen het kasteel, maar veel meer mooie historische panden. Het doel is om uiteindelijk van elke Montferlandse kern een skyline voor aan de muur te maken. Maar ik wil ook de skylines van Wehl en Doetinchem maken.”

De contouren zijn zwart gelijnd en worden op een witte achtergrond afgedrukt. De skylines hebben een standaard afmeting van 40 bij 60 centimeter, maar daar kan in overleg van worden afgeweken. “Ik ben ook bezig om de contouren uit te snijden op dibond”, zegt Jansen. “Dibond is heel dun, maar stevig materiaal en kun je ook buiten ophangen.”

Mediabedrijf
Naast skylines voor aan de muur, biedt Sil Jansen met zijn mediabedrijfje echter meer diensten aan. Zo maakt hij video’s, livestreams, foto’s, logo’s en visitekaartjes. Daarnaast heeft hij zijn eigen radiostation. “Ondertussen heb ik een jaar de opleiding Mediavormgever en een jaar de opleiding Mediamaker gevolgd op het Rijn IJssel. Op dit moment loop ik stage en in de uurtjes die ik over heb, run ik mijn eigen bedrijf en ontwerp ik nu dus ook skylines.”

De skylines voor aan je muur zijn verkrijgbaar via de webshop op www.siljansenmedia.nl. Wie nu bestelt, krijgt een mooie korting. Voor inwoners van Montferland is de verzending bovendien gratis.