Duurzaam park Plantsoensingel Noord lijdt onder droogte

’s-HEERENBERG – Het moest het passende sluitstuk worden van een bijzonder woningbouwproject. Bij de oplevering leek het park aan de Plantsoensingel Noord in ’s-Heerenberg echter meer op een steppelandschap. De droogte van de laatste weken deed het groen en de bloemen geen goed.

Onder toeziend oog van de buurtbewoners onthulden wethouder Walter Gerritsen (rechts) en Herman Terbeek, namens Woningstichting Bergh, vrijdag de picknicktafel.
Onder toeziend oog van de buurtbewoners onthulden wethouder Walter Gerritsen (rechts) en Herman Terbeek, namens Woningstichting Bergh, vrijdag de picknicktafel.

Toch besloot Woningstichting Bergh de feestelijke opening van het park en daarmee de afronding van het energieneutrale woningbouwproject vrijdagmiddag door te laten gaan. Het werd een gezellige bijeenkomst, waar veel buurtbewoners elkaar onder het genot van een hapje en een drankje ontmoette. De kinderen vermaakten zich bovendien prima in de grote ‘zandbak’, die het park nog grotendeels is. Maar er was ook kritiek. “Het ziet er niet uit”, vond een aantal omwonenden. “Ze hadden beter even kunnen wachten met de opening.”

Volgens de planning had het park nu echter helemaal groen moeten zijn en vol met prachtig bloeiende wilde bloemen moeten staan. “Maar door de grote droogte van de laatste weken laten die nog even op zich wachten”, wist tuinontwerper Nico Wissing, verantwoordelijk voor de inrichting van het park. “Daardoor geeft het park nu nog een beetje een trieste aanblik, maar dat gaat veranderen, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.”

Ontwerp
Wissing ontwierp het park in samenspraak met de omwonenden en voorzag veel bewoners van adviezen over de aanleg van hun eigen tuin. Duurzaamheid stond bij de inrichting van de buitenruimte, net als bij de bouw van de woningen, hoog in het vaandel. “Het doel was om alle tuinen zo groen mogelijk te maken”, zei Wissing. “Dat is bij bijna alle tuinen gelukt en daarmee hebben we ook het allereerste NL Greenlabel gehaald. Zeer uniek voor een wijk met sociale woningbouw.”

Als het park straks ‘volwassen’ is, is het zeer onderhoudsarm en kan het zonder machines worden bijgehouden. De houten speelattributen voor de kinderen zijn grotendeels afkomstig van bomen, die voor de nieuwe inrichting moesten worden gekapt. Alle andere materialen zijn door lokale of regionale bedrijven geleverd en biologisch afbreekbaar.

“Er zijn veel nestgelegenheden voor vogels en bij de beplanting is rekening gehouden met de vlinders en de bijen”, vertelde Wissing. “Voor de jeugd komt er een pluktuin. Verder hebben we een grote boom en de bossages aan de rand van het park behouden. Ook is er een wadi aangelegd, die het regenwater opvangt. Het straatwerk hebben we hergebruikt. De klinkers zijn gewoon omgedraaid.”

Cadeau
Bij de oplevering van het park kreeg de buurt ook nog een houten picknicktafel cadeau. Deze werd onthuld door wethouder Walter Gerritsen en Herman Terbeek, manager bouwen en beheer van Woningstichting Bergh, en direct door de bewoners in gebruik genomen. “Nu alleen nog een mooie boom erbij, zodat we in de schaduw kunnen zitten”, zei één van hen. “En als het hier straks dan ook nog een beetje groen wil worden, is het helemaal perfect. We wonen hier namelijk geweldig.”