Drumfanfare Loil-Vooruit maakt doorstart als tamboerkorps

LOIL – Drumfanfare Loil-Vooruit gaat weer terug naar haar roots. De muziekvereniging dreigde deze zomer te stoppen, maar maakt nu toch een doorstart als tamboerkorps. Net als bij de oprichting in 1952 (tot 1989), toen er ook alleen maar slagwerkers waren.

“De bezetting werd steeds minder, waardoor het alsmaar lastiger werd om de straat op te gaan”, vertelt Sander van Harn, bestuurslid van schuttersgilde Loil-Vooruit. “Daarbij viel er een aantal bestuursleden weg, waardoor de boel een beetje uit elkaar dreigde te vallen. Het is ons echter heel veel waard om de muziekvereniging overeind te houden. Als bestuur van het schuttersgilde hebben we ze dan ook geholpen om een doorstart te maken.”

Slagwerkers
Daarbij verandert er wel het nodige. De drumfanfare was onderdeel van het schuttersgilde, maar had altijd een eigen bestuur. Bij de herstart vallen het tamboerkorps en de majorettes van Loil-Vooruit direct onder het schuttersbestuur. Het belangrijkste is echter dat de koperinstrumenten (voorlopig) in de kast worden gezet. De leden die blijven, worden omgeschoold tot slagwerker of gaan verder op xylofoon.

“We wilden eigenlijk alleen met trommelaars verder, maar één van de leden stelde voor om ook iets met xylofoons te doen”, zegt Van Harn. “Dat idee hebben we meteen omarmd, omdat de muziek dan wat melodischer wordt. Maar we doen de koperinstrumenten net als de uniformen niet weg. Misschien komt er nog een tijd dat we ze weer nodig hebben. Toch willen we op termijn nieuwe uniformen voor het tamboerkorps aanschaffen, net als het schuttersgilde in het blauw in plaats van rood-zwart.”

Tamboerkorps Loil-Vooruit wil echter klein beginnen. Er zijn nog zo’n vijftien leden over van de drumfanfare, waarvan vijf dames xylofoon gaan spelen en ongeveer tien leden slagwerk. Van Harn: “Op dit moment hebben we vier paradetrommels en één grote trom, maar er kunnen ook andere trommels bij. Voor mensen die graag eens bij een vereniging muziek willen maken, is dit dan ook het ideale moment om in te stappen.”

Nieuwe start
De vereniging begint namelijk weer helemaal op nul. Bijna alle leden moeten samen op een nieuw instrument leren spelen. “We doen nu een stap terug om er straks twee vooruit te kunnen zetten”, zegt Van Harn. “Nieuwe leden kunnen daarbij meeliften op de muzieklessen en dus makkelijker aanhaken, dan bij een korps dat al jaren samenspeelt. Volgend jaar hopen we tijdens het schuttersfeest weer een deuntje mee te spelen. Voordat we echter met een volwaardig tamboerkorps de weg op kunnen, zijn we waarschijnlijk twee jaar verder.”

De muzieklessen zijn dinsdag 8 oktober begonnen. Elke dinsdagavond wordt er vanaf 20 uur geoefend op de bovenverdieping van de Zomp. “Tegelijk met muziekvereniging Amicitia, waarmee we in de toekomst ook meer samen willen werken.” Geïnteresseerden zijn van harte welkom om tijdens een repetitie te komen kijken. Voor meer informatie kunnen ze mailen naar de secretaris van schuttersgilde Loil-Vooruit, schutterij@loil.nl.