Didamse schutterijen vieren toch nog schuttersfeest, maar zonder gezamenlijk defilé

DIDAM – In augustus maakten de coronaregels een groot Didams schuttersfeest nog onmogelijk. Alleen schutterij De Heegh presenteerde toen haar nieuwe koningen. Maar voor de andere zes kwam van uitstel geen afstel. Komend weekend vieren ook zij hun schuttersfeest. Al is het wel in aangepaste vorm.

Zo organiseren de meeste schutterijen slechts een schuttersdag. “We willen toch iets doen dit jaar”, zegt Ap Dieker, voorzitter van schuttersgilde Loil-Vooruit. “Dus beginnen we zondag met een schuttersmis. Daarna houden we een rondgang door Loil. Afsluitend is er voor de leden een feestje met een dj in de kerk. Er zijn alleen geen schiet- en ringrijdwedstrijden, dus presenteren we ook geen nieuwe koningen. De koningsparen uit 2019 blijven dat tot 2022, zodat ze in elk geval nog een kringdag en defilé naar Didam kunnen meemaken.”

St. Antonius
Ook schutterij St. Antonius uit Nieuw-Dijk houdt zondag 3 oktober een schuttersdag. Dat doet ze op het terrein van voetbalvereniging Sprinkhanen. “We waren in de veronderstelling dat we met de zeven Diemse schutterijen een defilé bij het oude gemeentehuis in Didam konden houden, maar dat liet de vergunning niet toe”, vertelt Antonius-voorzitter Ronnie Derksen. “Daarna hadden we bij Steak’m samen een borreltje willen drinken. Nu hebben we het geluk dat Sprinkhanen zaterdag 11 september haar jubileum vierde. Zij heeft de feesttent laten staan, zodat wij die kunnen gebruiken voor onze schuttersdag.”

In Nieuw-Dijk beginnen de schutters met een optocht door het dorp. Daarna zijn er optredens van de majorettes en demonstraties van de vendeliers met aansluitend diverse schietwedstrijden. Derksen: “Waarschijnlijk schieten we op lepeltjes en kleiduiven. We houden geen officiële wedstrijden, omdat we onze oude koningen nog een vendelhulde thuis en een ritje in de koets gunnen.” Na het schieten is er een gezellig samenzijn met muziek van DJ Staring tot 20 uur.

St. Isidorus
Schutterij St. Isidorus houdt zaterdag 2 oktober haar schuttersfeest in Oud-Dijk. Er wordt gestart met een defilé en vendelhulde voor de schutterskoningen, notabelen en beschermheer. “In overleg met de huidige schuttersparen strijden onze leden wel voor een nieuw koningschap”, zegt secretaris Bas Loeters. “Zij zijn twee jaar koning geweest en vinden het goed dat er nu nieuwe komen. Vanaf 15 uur is er live muziek op ons feestterrein. Om 17.30 uur hopen we onze nieuwe koningen te installeren.”

De markthal in Didam biedt zaterdag 2 oktober onderdak aan de schutters van De Eendracht in Didam. Hier vinden ’s middags de wedstrijden plaats met muziek van Brood op de Plank. Daarna is er een barbecue voor de leden en een feestavond met een dj. Schutterij Wilhelmina houdt op zaterdag alleen een feestavond bij Gasterij De Harmonie met live muziek van Heer en Meester.

St. Martinus
Alleen schutterij St. Martinus Greffelkamp viert dit jaar twee dagen schuttersfeest. Dat begint zaterdagochtend met het hijsen van de vlag en het ophalen van de koningsparen. Vervolgens vindt er een rondgang plaats langs schuttersbogen. “Normaal zijn dat er tien of elf, maar nu bouwen acht bogenbuurten een ereboog”, weet voorzitter Gerard Peters.

Als de schutters ’s middags weer terug zijn op het feestterrein wordt de eerste steen van het vernieuwde schuttersgebouw gelegd. “Ons onderkomen is in de coronatijd door vrijwilligers en met een flinke bijdrage van de inwoners van de buurtschap uitgebreid en helemaal gemoderniseerd. Om dit te vieren, leggen we tijdens het schuttersfeest symbolisch de eerste steen.” De middag wordt vervolgd met het keizerschieten door alle oud-koningen. ’s Avonds is er een feestavond in de schutterstent met muziek van de band Achtung.

De zondag begint om 12 uur met een rondgang door Greffelkamp en een bezoek aan enkele erebogen. Bij terugkomst op het feestterrein zijn er kinderspelen en wordt er gestreden voor de diverse koningschappen. “Net als in een normaal schuttersweekend op de maandagmiddag. We gaan dit keer ’s ochtends alleen niet naar de kerk”, zegt Peters. “De prijzen voor de erebogen en koningen worden dit keer ook ’s middags uitgereikt. Daarna gaan we direct door met de feestavond in de tent. De muziek speelt tot een uur of negen, waarna het schuttersfeest 2021 eindigt.”