Didamse padelt acht uur non-stop voor MS-behandeling van haar neef

DIDAM – Yvon-Cheryl Scholten houdt vrijdag 5 november een padelmarathon voor de stichting Poen voor Jeroen. Door acht uur non-stop te padellen op de baan van tennisvereniging Didam hoopt ze zoveel mogelijk geld in te zamelen voor haar neef Jeroen van der Vegt.

De 47-jarige Kampenaar lijdt al meer dan 21 jaar aan de zenuwslopende ziekte Multiple Sclerose en wil via een crowdfundingsactie zoveel mogelijk geld ophalen voor een behandeling van zijn ziekte in Rusland. Hier kan hij een stamceltransplantatie ondergaan, die zijn ziekte stopt. De behandeling kost 50.000 euro en wordt in Nederland niet uitgevoerd en vergoed.

De Didamse Yvon-Cheryl Scholten en haar familie ondersteunen hem bij zijn inzamelingsactie. Zo rende haar zoon Neon op 29 september al 25 kilometer voor Jeroens leven, waarmee hij 3562,50 euro ophaalde. En vrijdag hoopt ze dus zelf acht uur non-stop te padellen voor Jeroen.

“Voor Jeroen is het nu of nooit”, zegt Yvon-Cheryl. “Hij gaat hard achteruit en als ze nu de ziekte niet stoppen, is zijn leven een aflopende zaak. Nu is Jeroen nog een beetje mobiel, maar zonder behandeling wordt hij bedlegerig en overlijdt hij uiteindelijk. De datum voor zijn behandeling staat inmiddels vast en moet half februari volgend jaar plaatsvinden. Het geld daarvoor krijgen we bij elkaar, dat moet gewoon. Twee derde van het bedrag is al binnen.”

Stamceltransplantatie
De stamceltransplantatie, die Jeroen in Rusland ondergaat, bestaat wel in Nederland, maar wordt niet uitgevoerd bij MS-patiënten. “Mensen met leukemie krijgen de behandeling bijvoorbeeld wel”, weet Yvon-Cheryl. Voor de transplantatie worden de goede stamcellen van de patiënt gebruikt. Chemotherapie vernietigt vervolgens de slechte cellen. Vervolgens worden de goede en de daaruit gekweekte stamcellen weer teruggeplaatst in het lichaam.

“Daarmee zetten ze MS stop en verdwijnt de ziekte uit zijn lichaam. De schade die MS al heeft aangericht herstelt niet, maar Jeroen kan in de toekomst wel weer wat functies terugkrijgen. Het belangrijkste is dat hij na de behandeling niet verder achteruit gaat en weer toekomst heeft. We doen er dan ook alles aan om hem te helpen.” 

Padelmarathon
Yvon-Cheryl heeft voor haar actie ‘Padel voor Jeroen’ inmiddels 24 enthousiaste padellers gevonden, die ieder een uur met haar bij TV Didam willen padellen en minimaal 5 euro doneren. “Ik zoek ook bedrijven die voor minimaal 100 euro willen sponsoren en daarmee kans maken op een IndionDesign-cheque ter waarde van 250 euro, waarvoor ik vier uur werk aanbied.” IndionDesign ontwerpt en bouwt websites en verzorgt grafische ontwerpen.

Elk bedrijf ontvangt een sponsordocument met het gesponsorde bedrag. De sponsors komen onder andere met hun logo op een spandoek, dat acht uur lang aan de padelkooi komt te hangen. Wie de actie wil sponsoren of een bedrag wil doneren, kan dat doen via de website https://poenvoorjeroen.nl/acties/#padel_voor_jeroen. De actie begint vrijdag om 13 uur en eindigt om 21 uur.

Foto: Yvon-Cheryl in actie op de baan, waar ze morgen de padelmarathon hoopt te volbrengen.