Didamse markthal decor voor het eerste Original Tiroler Schützenfest

DIDAM – De Vesters Walder Muzikanten houden op zaterdag 1 oktober het eerste Original Tiroler Schützenfest in de markthal in Didam. Het Schützenfeest is een vervolg op het Biergartenfest, dat de Zevenaarse blaaskapel in het verleden al vier keer bij de familie Amting aan de Haaghweg in Nieuw-Dijk organiseerde.

De blaaskapel bestaat uit ongeveer twintig muzikanten met een zangduo. De Vesters Walder Muzikanten treden ongeveer acht keer per jaar op. “Het Biergartenfest werd georganiseerd voor geïnteresseerden in onze muziek, waarbij ze een kijkje konden nemen in onze muzikale keuken en iets van de sfeer konden proeven”, vertelt muzikant Jhonny Amting.

De muziek is voor jong en oud. “We spelen voornamelijk polka’s en walsjes uit de Böhmische, Märische en Egerländer blaasmuziek. Het orkest onderscheidt zich vooral doordat het naast de polka’s en walsen ook veel schlager- en amusementsmuziek ten gehore brengt. We spelen bijvoorbeeld veel muziek van Ernst Mosch, Alexander Pfluger en Ernst Hutter. Er staan ook bekende nummers als Böhmische Traum, Siërra Madre en Du hast mich Tauzendmal belogen van Andrea Berg op ons repertoire. Maar we kunnen ook prima improviseren en voelen het publiek goed aan. Daarbij kunnen we putten uit zo’n vier- tot vijfhonderd nummers.”

Schutterijen
De Vester Walder Muzikanten willen deze avond terug naar de basis. Lange tafels met schutters, die komen luisteren naar de gezellige polka’s, walsen en amusementsmuziek. “Montferland is de grootste schuttersgemeente van Nederland. Een mooi moment om  schutters te verenigen met de bakermat van de vaandelwalsen. Alle schutterijen van Kring Montferland en Kring de Liemers zijn daarom uitgenodigd.”

De schutterskoningen met hun partners hebben gratis entree. Zij openen dit evenement en we hebben een fotomomentje. Tijdens dit evenement geven ook de vendeliers van schutterij St. Martinus uit Greffelkamp een demonstratie vendelen. Amting: “In Tirol worden de Schützen (schutters) al jaren begeleid door zogenaamde ‘Trachtenkapellen’. Deze Trachtenkapellen zijn ook te bewonderen tijdens de optochten voorafgaand aan de Oktoberfeesten. Hiermee vormen zij de basis van de Oktoberfeestmuziek.”

Kaarten
De avond wordt om 20 uur geopend met een optreden van de Vesters Walder Muzikanten. Vanaf ongeveer 23 uur verzorgt DJ Guus de after party. Iedereen die zin heeft in een ontspannen avondje uit is welkom, met of zonder lederhose of dirndl. Entreekaarten zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar via de website www.VWMkapel.nl en op de avond zelf aan de kassa.