Didamse Isis Niels (13) is nu al Nederlands kampioen kleiduiven schieten

DIDAM – Ze schiet nauwelijks een jaar op wedstrijdniveau. Toch mag de Didamse Isis Niels (13) zich al Nederlands kampioen kleiduiven schieten bij de junioren noemen. Onlangs werd ze in Emmen eerste op het onderdeel Olympisch skeet. Zelfs tot verbazing van haar eigen coach Diana van der Valk.

“Isis is een uitzonderlijk meisje, zo gedreven en gefocust in haar sport”, zegt Van der Valk. “Maar dat dit er al in zat, had ik ook niet verwacht. Dit moest haar tweede wedstrijdseizoen worden. Ze is halverwege vorig seizoen pas gestart en dit was het jaar om helemaal los te gaan. Maar door de corona liep het allemaal heel anders. En dan wordt ze toch Nederlands kampioen. Heel knap als je nog nauwelijks wedstrijdervaring hebt kunnen opdoen.”

Want volgens haar coach is die wedstrijdervaring juist zo belangrijk om weer een stapje verder te komen. Ze kan het weten, omdat ze zelf op topniveau de kleiduifschietsport beoefende. “Ik begon op mijn zesde en heb zeventien jaar op internationaal niveau geschoten. Ik heb meegedaan aan NK’s, EK’s en Worldcups. Daar heb ik veel talenten voorbij zien komen. Zo’n talent als Isis heb ik echter zelden gezien. Maar ze moet nu wel kilometers gaan maken. Alleen tijdens wedstrijden word je mentaal gehard en leer je met teleurstelling om te gaan.”

Daarom gaat ze dit jaar nog naar de Junioren Grand Prix in het Duitse Schale op 10 en 11 oktober. Dat is de afsluiting van, ook voor de kleiduivenschutters, een raar jaar. “Afgelopen weekend zijn we al daar geweest om te wennen aan de baan”, vertelt Van der Valk. “Zeker voor de jeugd is dat belangrijk. Elke omgeving is namelijk anders.”

KSV Baerlebosch
Haar ‘eigen’ schietbaan bij KSV Baerlebosch kent Isis inmiddels als haar broekzak. Ze woont er naast en ging al jong met haar vader Richard Niels mee naar de baan. “Toen ze een jaar of 9 was vroeg ze eens ‘papa, mag ik een keer schieten’”, weet hij nog. “Diana liep net langs. Nadat ze drie schoten had gelost, zag Diana al dat ze met een talent te maken had. Het klikte ook meteen. Vanaf dat moment wist Isis dat ze verder wilde in de schietsport. Over een paar jaar hoopt ze dan ook naar het EK en WK voor junioren te kunnen.”

Isis is echter niet de enige talentvolle schutter bij KSV Baerlebosch. De kleiduivenschietvereniging timmert al jaren goed aan de weg en wil daarom graag een topsportvereniging worden. “Naast Isis werden er nog drie leden Nederlands kampioenen”, zegt Van der Valk. “Tijdens het NK waren ook Ruud Schuurman en Mireille Lamers de beste op het onderdeel Olympisch trap voor heren en dames en won Esmee van der Veen het onderdeel Olympisch skeet voor dames. Het is heel knap dat zo’n baantje zoveel Nederlands kampioenen voortbrengt.”