Didammer Youri Mom wil alle kinderen op Curaçao leren zwemmen

DIDAM – Alle kinderen op Curaçao leren zwemmen. Dat is het doel van drie derdejaars studenten van de HAN-opleiding Sportkunde in Nijmegen. Zij volgen hun stage op het Caraïbische eiland bij sportorganisatie FDDK, waar ze een zwembadcontainer willen laten bouwen voor drie basisscholen met ongeveer tweehonderd leerlingen.

Eén van die studenten is de 23-jarige Youri Mom. Geboren in Didam, maar al dertien jaar woonachtig in het Duitse Elten. Samen met zijn medestudenten Ron Bongers (19) uit Boxmeer en Dorien van Boven (21) uit Apeldoorn vertrok hij twee maanden geleden naar Curaçao om het project ‘Zwemmen voor ABC’ te realiseren.

“We hebben voor dit project gekozen, omdat veel kinderen op Curaçao geen zwemles kunnen volgen of hebben gevolgd, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen”, vertelt Youri. “Op een eiland dat is omringd door water en waar het strand, zwemmen en watersporten zo populair zijn, is een zwemdiploma van groot belang. In de zwembadcontainer kunnen toegankelijke en veilige zwemlessen aan basisschoolleerlingen op het eiland worden aangeboden.”

Doelgroep
De eerste zwembadcontainer is bedoeld voor kinderen die op het speciaal onderwijs zitten. De kinderen hebben leer- en gedragsproblemen en/of autisme. Ze krijgen nu zwemles in zee, maar dat heeft veel nadelen voor deze doelgroep. “Zo zijn er teveel prikkels van de omgeving, dieren en het toerisme”, weet Youri. “Verder hebben ze ook hinder van externe factoren als het weer, de stroming, hoge golven en het transport over zee. In de zwembadcontainer hebben ze daar geen last van.”

Wat volgens Youri ook een groot probleem is, zijn de kosten van het transport van de leerlingen, die de scholen zelf moeten betalen. “In Curaçao is transport niet goedkoop. De zwembadcontainer bespaart al 40 procent van die kosten. Daarbij kan de container worden gebruikt voor naschoolse activiteiten, maar kunnen ook ouderen, mensen met overgewicht of met een blessure er therapeutische meerwaarde van ondervinden.”

De drie studenten hebben voor het project gekozen, omdat ze als sportkundigen weten hoe belangrijk het voor de jeugd is om lekker te kunnen sporten en bewegen. Op een eiland als Curaçao is een zwemdiploma daarbij van groot belang. “Wij streven er daarom naar dat het mogelijk wordt voor alle basisschoolleerlingen op de Nederlandse Antillen om hun zwemdiploma te halen. We beginnen met één zwembadcontainer, maar hopen er straks meer te kunnen laten bouwen.”

Sponsoring en donaties
De eerste zwembadcontainer wordt gefinancierd door twee grote sponsoren, REA Vastgoed en Rotary Club Curaçao. De verwachting is dat deze eind december wordt geplaatst en er in januari kan worden gestart met de zwemlessen. “Maar hier willen we het niet bij laten”, zegt Youri. “We willen in de toekomst ook een container op Aruba en Bonaire plaatsen en daarvoor zijn sponsoren nodig. Het werven van sponsoren is ook onderdeel van ons project.”

De studenten willen voor hun project een bedrag van minimaal 8000 euro ophalen. Op dit moment staat de teller op ruim 4700 euro. Wie ook een donatie aan het project wil doen, kan hiervoor terecht op de website www.zwemmenvoorabc.nl. Daar is ook meer informatie te vinden, net als op Facebook, waarop de laatste updates over het verloop van het project staan vermeld.

De drie HAN-studenten op Curaçao met rechts Youri Mom. Eigen foto