Didam krijgt eigen koelkastmagneet in vorm van Diemse Toren

DIDAM –  Wat ontbrak er volgens Ad Hendriks (22) en Levi Derksen (23) in hun favoriete dorp Didam nog aan? Precies. Een eigen koelkastmagneet. Daar komt nu verandering in. Het duo heeft er duizend laten maken.

De één is Didammer, de ander heeft de roots. De 22-jarige Ad Hendriks en één jaar oudere Levi zijn vrienden én collega’s. Als ze op vakantie gaan, nemen ze  steevast een koelkastmagneetje mee de koffer in naar huis.

Levi: “Laatst waren we in Duitsland, elk dorpje waar we langskwamen, hoe klein ook, had wel een eigen magneet. Ik dacht ‘hoe kan dat nou? Didam heeft niets’.” Ad: “Ik zei meteen ‘dat gaan we regelen’.” Eenmaal thuis gaan de jongens op onderzoek uit. Hoe diep ze ook graven, telkens komen ze in China uit. Lachend: “Alle souvenirs en prullaria uit de hele wereld worden daar geproduceerd.”

China
Levi en Ad leggen de eerste contacten en sturen voor het design foto’s van de Diemse Toren en het schild van de voormalige gemeente Didam naar China. De keuze voor de Diemse Toren leidt geen twijfel voor het duo. “Het is hét herkenningspunt van het dorp.” Als Didammers na een vakantie naar huis gaan, zien ze de hoogste top van de Mariakerk als eerste. Ad: “Dat voelt altijd als thuiskomen.”

Zes samples worden opgestuurd vanuit China, eind november volgen duizend stuks. Dat ze deze kwijt raken, weten Ad en Levi zeker. Sinds ze onder de vlag van de lokale koelkastenmagneet op Facebook melding maakten van hun noviteit, regent het reserveringen. “We hebben er al een paar honderd verkocht.” Er heeft zich zelfs al een ander dorp gemeld dat ook een eigen koelkastmagneet wil: Langenboom uit Noord-Brabant. Wat als een geintje begon, is nu serieuze business geworden.”

Voor 3,50 euro ben je een Diemse koelkastenmagneet rijker. Reserveren kan nog steeds via Facebook en e-mail: Lokalekoelkastmagneet@gmail.com. Ad en Levi: “In Didam en omstreken brengen we ze zelfs aan huis.”

Panhuis
De eerste exemplaren zijn voor de bewoners van de appartementen aan het Panhuis in Didam. Dat heeft een bijzondere reden. “Mijn opa heeft daar in 2018 tien weken gewoond”, vertelt Ad. “Ondanks dat het maar een korte periode was, had hij het er enorm naar de zin. De mensen waren ontzettend aardig. Als ik op visite kwam, was het altijd gezellig. Graag willen we wat voor hen terug doen in de decembermaand. Een soort kerstgedachte zeg maar.” Begin december krijgen ze er allemaal eentje cadeau van de jongens.

Headerfoto: Levi Derksen (links) en Ad Hendriks tonen de koelkastmagneet van de Diemse Toren. “De eerste exemplaren zijn voor de bewoners van het Panhuis.”