De Vrolijke Drammers presenteert prinsen tijdens online carnavalsquiz

LOIL – Geen optocht door Didam en geen feest in de Loilse kerk komend weekend. Toch laat De Vrolijke Drammers het carnaval niet helemaal ongemerkt voorbij gaan. Vrijdag is er ‘schoolcarnaval’, zaterdagavond een grote carnavals pubquiz en op zondag een speur(op)tocht. Na het weekend wordt bovendien de Drammerskrant bezorgd.

Daarmee presenteert de carnavalsvereniging een alternatief programma, dat de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen regelmatig moest worden bijgesteld. “We wilden onze nieuwe prinsen in het pronkzittingweekend digitaal presenteren”, vertelt bestuurslid Stefan Peters. “De kerk was hiervoor al ingericht met licht en geluid. Alles stond klaar, tot in december tijdens de persconferentie van Rutte bleek dat dit niet door kon gaan.”

Vervolgens werd er gemikt op een digitale pronkzitting vanuit de kerk in het carnavalsweekend. Hiervoor werd echter eerst de persconferentie van 17 januari afgewacht. “Toen bleek dat er helemaal geen vrijheden meer overbleven en viel alles in duigen”, zegt Peters.

“Eerlijk gezegd was op dat moment de motivatie wel even weg om weer wat nieuws te organiseren, maar we wilden carnaval ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. We wilden bovendien onze nieuwe prinsen presenteren en hebben steeds gezegd dat carnaval hoe dan ook door zou gaan.”

Prinsenpresentatie
Dus werd er weer wat nieuws bedacht. Zo wordt op zaterdagavond 13 februari de ‘Grote Vrolijke Drammers Carnavals Pubquiz’ gehouden. Leden krijgen een film te zien, waarbij ook de prinsen worden onthuld. Tussendoor spelen ze een quiz met onder andere vragen over de carnavalsvereniging.

“Vanaf 20 uur bieden we een twee uur durend programma. Onze leden kunnen zich via de website van De Vrolijke Drammers aanmelden en krijgen dan ook een gratis Drammersbox. Die is gevuld met allerlei lekkers en carnavalsgerei, zodat ze er thuis toch een carnavalsfeestje van kunnen maken. Er hebben zich inmiddels zo’n 140 huishoudens aangemeld, maar opgeven kan nog.”

Zondag houdt de carnavalsvereniging een speur(op)tocht voor het hele gezin door de Loilse straten. De routing wordt nog bekendgemaakt via de website van de vereniging. Aanmelden is niet nodig.

Direct na het carnavalsweekend wordt de Drammerskrant bij alle huishoudens in Loil, Didam en Nieuw-Dijk bezorgd. Deze verschijnt al in het weekend in digitale vorm op de website. Hierin worden ook de prinsen en ‘meest verdienstelijke Didammer’ bekendgemaakt. Vanavond (dinsdag) wordt er digitaal afscheid genomen van prins Ralph (Gerritsen).

Jeugdcarnaval
“Vrijdag is er op school nog aandacht voor het jeugdcarnaval, waarbij ook de jeugdprins bekend wordt gemaakt”, weet Peters. “De kinderen wordt gevraagd verkleed naar school te komen. Ook willen we, als de corona het mogelijk maakt, later dit jaar nog iets voor de jeugd organiseren, bijvoorbeeld een zomercarnaval. Je zit immers maar één keer in groep 8 en hebt dus maar één keer de kans om als jeugdprins voorop te gaan in het carnaval.”

Tenslotte vraagt de carnavalsvereniging iedereen in Loil en mensen die de vereniging een warm hart toedragen de Drammersvlag buiten te hangen. “En wellicht hun huis te versieren en zich te verkleden. Dan creëren we samen toch nog een beetje een carnavalsgevoel.”

De nieuwe prins van De Vrolijke Drammers wordt gekozen uit een aantal oud-prinsen. Dit gebeurt in het televisieformat ‘Wie is de prins’. Foto pr