Daniël Schmitz en Vincent Nijhof strijden om ’s-Heerenbergse eer op Twents Buutfestival

’s-HEERENBERG – De buutreedners Daniël Schmitz en Vincent Nijhof mogen dit jaar toch nog een keer voor publiek optreden. De twee ’s-Heerenbergenaren zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Twents Buutfestival in Oldenzaal. Voor een zaal met slechts dertig mensen, maar toch. “We mogen tenminste weer eens het podium op.”

Want net als voor alle andere artiesten is het ook voor de tonpraters een rustig seizoen. Schmitz mocht eind september nog wel zijn grappen en grollen vertellen tijdens het buutfestival van Poet Entertainment in Didam, maar verder was het aantal boekingen karig. Omdat ook de meeste carnavalsactiviteiten dit jaar niet doorgaan, schreven Schmitz en Nijhof nog geen nieuwe buut.

“Die presenteren we altijd als eerste op de pronkzitting van onze eigen carnavalsvereniging d’Olde Waskupen”, zegt Schmitz. “In Twente brengen we daarom een bestaande buut. Dat doen we ook altijd op het Achterhoeks Buutkampioenschap in Etten, maar dat is dit jaar afgelast.”

Nijhof staat zaterdag 31 oktober in Oldenzaal weer als Leen van der Veen op het podium, waarmee hij drie jaar geleden in Etten won. Hij heeft de buut echter wel iets bijgeschaafd en gefinetuned. “Leen van der Veen is een begrafenisondernemer”, vertelt Nijhof. “Om hem wat statiger te laten overkomen, had ik de buut in het ABN geschreven. In Twente is het echter een vereiste om de buut in het dialect te doen. Daardoor krijg je een andere tonatie en moet ik af en toe andere woorden gebruiken. Het is daarom toch een beetje een andere buut geworden.”

Willem Pieterse
Schmitz kruipt weer in de huid van Willem Pieterse, die op vakantie gaat naar een all inclusieve hotel. “Dat typetje heb ik de afgelopen twee jaar neergezet”, zegt hij. Vorig jaar stond Willem Pieterse ook al bij het Twents Buutfestival op het podium. “Maar toen als vakkenvuller bij de Albert Heijn. Met die act won ik zowel de jury- als de publieksprijs.”

Dus werd Schmitz dit jaar weer uitgenodigd in Oldenzaal. Nijhof was destijds zijn chauffeur. Nu staan de ’s-Heerenbergenaren beiden op het podium. “Best bijzonder dat twee Montferlanders in Twente worden uitgenodigd om deel te nemen aan een buutfestival, toch”, vindt Schmitz. “De organisatoren waren vorig jaar op de pronkzitting van d’Olde Waskupen, waar ze Vincent zagen optreden. Ze vroegen of hij dit jaar ook mee wilde doen.”

Nijhof is net als Schmitz blij dat hij weer een keer de bühne op kan. Zeker nu veel pronkzittingen dit jaar niet doorgaan. “Een muzikant wil graag optreden en wij willen graag die ton in om moppen en grappen te vertellen. Het is alleen jammer dat er maar dertig mensen live bij mogen zijn, waar we anders voor een zaal met 250 of 300 mensen hadden gestaan. Je doet het toch vooral voor die lach van het publiek.”

Stream
Dat publiek zit nu grotendeels thuis. Theaterbureau Mélange, dat het buutfestival organiseert, heeft besloten de hele voorstelling ook via streaming uit te zenden. Wie mee wil kijken, kan voor 8,50 euro een QR-code kopen via de website www.stadstheaterdebond.nl. Daarmee zijn de optredens van de buutreedners op 31 oktober via de (interactieve) tv, laptop, pc, Ipad of smartphone thuis vanuit de luie stoel te volgen.

En evenals het publiek in de zaal kunnen de thuisblijvers interactief meestemmen voor de publieksprijs. Normaal gesproken is er niet zoveel strijd tussen de buutreedners onderling. Maar dit keer is Nijhof er op gebrand te winnen in Tukkerland. “Na het Achterhoeks Buutkampioenschap in Etten vorig jaar, waar Daniël zijn titel prolongeerde, stond het 2-2 tussen ons. Maar omdat hij vorig jaar toevallig in Twente werd uitgenodigd, sta ik nu met 3-2 achter”, lacht Nijhof. “Ik wil hem natuurlijk graag weer evenaren.” Al is de strijd wel gezond.