Carnavalisten De Leertrekkers tonen 55 jaar historie in eigen museum

STOKKUM – Carnavalsvereniging De Leertrekkers bestaat 55 jaar. Daar is dit jaar al bij stilgestaan met een jubileumpronkzitting, familiedag en receptie. Op zondag 6 november wordt er opnieuw historie geschreven met een tentoonstelling in het ‘Leertrekkers-museum’.

In het Stokkumse Gildehuis worden tussen 14.11 en 18.11 uur alle pronkstukken uit de 55-jarige Leertrekkers-collectie getoond. Van de allereerste notulen, opgemaakt tijdens de eerste feestvergadering, tot een presentatie van de receptie van 22 oktober jongstleden. Er zijn pakken van de prinsen en dansmarietjes uit het heden en verleden te zien, maar ook alle onderscheidingen en filmopnames. Verder worden er honderden foto’s getoond van pronkzittingen, schoolcarnaval, optochten en alle Stokkumse buurten en straten. De achtergrondmuziek bestaat deze middag uit de grote verzameling Stokkumse carnavalsschlagers.

Archief
De meeste pronkstukken die deze middag worden getoond, zijn afkomstig uit het eigen archief van De Leertrekkers en uit het kleding- en materialenbeheer van de vereniging. Ook put de vereniging deze middag uit historisch materiaal, dat is aangeleverd door tal van oud-prinsen, medewerkers aan pronkzittingen en oud-bestuursleden. De organisatie is er bijvoorbeeld trots op dat de ‘leer’ is te zien, waarmee Herman Jansen in 1967 een carnavalsavond van de Hout- en Bouwbond bezocht en uitriep een echte Leertrekker te zijn. Ook is de echte Kru-jwage uit het liedje ‘Ze hebbe mien de kru-jwage geklaut’ van het Stökkums Maedje aanwezig.

Als er nog mensen zijn die iets unieks uit de geschiedenis van De Leertrekkers hebben en dat aan het grote publiek willen tonen, kunnen ze het op vrijdagavond 4 november tussen 19.30 en 21.30 uur en zaterdag 5 november tussen 10 en 12 uur bij het Gildehuis afgeven. Uiteraard wordt er zorgvuldig met het aangeleverde materiaal omgegaan.

Bat Loet
Omdat café ’t Klaphek het oprichtingscafé van De Leertrekkers is, wordt een gedeelte van de zaal ingericht in de stijl van het oprichtingsjaar 1967. In dat jaar benaderde kroegbaas Bertus Loeters, in Stokkum beter bekend als Bat Loet, de drumband van de Harmonie Volharding en beloofde ze een avondje gratis drinken als ze een carnavalsavond organiseerden.

In deze ruimte is ook een gedeelte van de foto-collectie van kroegbaas Jos Aaldering te zien. Deze setting nodigt de bezoekers uit om onder het genot van een biertje of wijntje oude herinneringen met elkaar op te halen. Hierbij nodigt de organisatie (oud-)leden van dansgardes, bestuur, Raad van 11, hofhouding en medewerkers aan pronkzittingen uit om met elkaar af te spreken. Uiteraard zijn ook carnavalsbuurten en -straten hier van harte welkom.  

Welkom
De tentoonstelling is voor de fervente carnavalisten en oer-Stokkummers een feest van herkenning. Maar het is ook voor de vele nieuwe inwoners van Stokkum, die de laatste jaren in het dorpje aan de Hulzenberg zijn neergestreken, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de carnavalsvereniging en de historie van Stokkum. De entree tot het Leertrekkers-museum is gratis. Kijk voor meer info op www.leertrekkers.nl en de Facebookpagina van De Leertrekkers. (Eigen archieffoto)