Carbidschieten mag, maar zonder alcohol en alleen overdag

DIDAM – Carbidschieten is op oudejaarsdag in Montferland gewoon toegestaan, maar alcohol en drugs zijn tijdens het afsteken van het carbid taboe. Samen met de andere gemeenten in de regio en de politie is er een aantal spelregels opgesteld om het carbidschieten veilig te laten verlopen.

Zo wil het college van burgemeester en wethouders een alcohol- en drugsverbod instellen voor degenen die met carbid schieten. Het publiek mag wel een glaasje drinken. “Op veel plekken wordt er al geen alcohol geschonken tijdens het schieten”, weet burgemeester Peter de Baat. “Wij willen dit voorbeeld volgen en stellen de raad voor ook hier alcohol en drugs te verbieden, zodat de veiligheid rondom het carbidschieten kan worden verbeterd.”

Daarnaast wordt het tijdsbestek waarin er carbid mag worden geschoten beperkt. Voorheen mocht dit vanaf 31 december 10 uur tot nieuwjaarsnacht 2 uur. “Dit jaar mag er alleen overdag tot 18 uur worden geknald”, zegt De Baat. “Ook wordt er een meldingsplicht ingevoerd. Zo kan er als het nodig is beter worden gehandhaafd.”

Coronaregels
Uiteraard moeten ook bij het carbidschieten de coronaregels worden nageleefd. Zo is er een verbod op groepsvorming en moet de anderhalve meter afstand in acht worden genomen. De Baat: “Groepen mogen niet groter zijn dan vier personen per carbidbus. Bij meerdere bussen kunnen echter wel meer mensen aanwezig zijn, mits er voldoende afstand wordt gehouden.”

Verder gelden de bestaande regels rondom het carbidschieten. Zo mag er gebruik worden gemaakt van bussen met een maximale inhoud van 40 liter. Deze mogen niet worden afgesloten met harde voorwerpen, zoals metalen. Leren en plastic ballen zijn wel toegestaan. Het carbidschieten vindt bovendien alleen plaats buiten de bebouwde kom op een afstand van tenminste 100 meter van woningen en 300 meter van gebouwen waarin dieren verblijven.

Tijdens de viering van oud en nieuw moet iedereen zich bovendien houden aan het landelijke vuurwerkverbod. “Ik snap dat dit moeilijk is, ook voor de jeugd”, zegt De Baat. “Zij zijn geen deelnemer meer in hun eigen leven, maar toeschouwer. Toch hoop ik dat het ondanks alle beperkingen tijdens de jaarwisseling een mooi feestje gaat worden, zonder incidenten.”