Cadeau voor eerste bezoekers Stadsmuseum Bergh bij heropening

’s-HEERENBERG – Stadsmuseum Bergh opent woensdag 9 juni na ruim een half jaar weer de deuren. Dat doet het museum met een actie, georganiseerd door Stichting Achterhoek Toerisme. Bezoekers mogen zelf hun entreeprijs bepalen en krijgen een notitieboekje cadeau met afbeeldingen van de mooiste museumstukken uit de Achterhoek.

De eerste bezoekers worden bovendien verwelkomd met een bos bloemen. Iedereen kan daarbij kennisnemen van het complete programma voor het komende jaar.

Er wordt gestart met een informatieve film over de historie van het Berghse land. Daarna kunnen bezoekers de interactieve maquette van het middeleeuwse ’s-Heerenberg bekijken. Zeer gedetailleerd is de stad door maquettebouwer Contstant Willems weergegeven, zoals die er rond 1550 moet hebben uitgezien.

Daarna presenteert het museum zijn vijf historische vrouwen, die ieder vanuit hun eigen maatschappelijke positie hun levensverhaal vertellen met behulp van de meest moderne middelen op het gebied van beeld, geluid, licht en een gratis audiotour. Ook besteedt het museum aandacht aan het St. Antoniusgilde. Het uit de 14de eeuw stammende schuttersgilde, dat in de begintijd St. Sebastianus heette, heeft enkele vitrines ingericht met historisch materiaal uit haar rijke verleden.

Expositie
Verder is de expositie ‘Echo van de Middeleeuwen in de St. Pancratiuskerk’ vanuit Stadsmuseum Bergh te bezichtigen. De gids leidt bezoekers eerst rond in het museum, waar aandacht wordt besteed aan de kerkgeschiedenis, de Liemerse kerken en de plek van kunstenaar F.W. Mengelberg daarin. Daarna is er een rondleiding door de driebeukige kruisbasiliek de St. Pancratiuskerk.

In de kerk is nog veel bewaard gebleven van Mengelberg, die de kerk in de periode van 1895 tot 1897 decoreerde en inrichtte, zoals de houten beelden van de evangelisten die eens de preekstoel sierden en nu verwerkt zijn in de aankleding van het koor. In de doopkapel, ingericht als expositieruimte, staat de doopvont van Mengelberg met zijn hardstenen bekken en koperen afdekking in de vorm van een toren.

Een deel van Mengelbergs middeleeuwse kunstcollectie, die hem diende als voorbeeld en inspiratiebron is nog tot 27 juni te bekijken in kasteel Huis Bergh, die deze collectie 100 jaar geleden aankocht. De tentoonstelling ‘Echo van de Middeleeuwen in de St. Pancratiuskerk’ is nog te zien tot 31 maart 2022.

Stadswandelingen
Elke woensdagavond om 19.30 uur start er een wandeling bij Stadsmuseum Bergh. De gids in historisch kostuum neemt geïnteresseerden in de even weken mee voor een stadswandeling door het middeleeuws ’s-Heerenberg. Vanaf 21 augustus staat de stadswandeling in het teken staan van de culturele erfenis van Heer Willem II van den Bergh.

In de oneven weken is er de Mechteld ten Hamwandeling, waarbij gids Mechteld tijdens de wandeling vertelt waarom zij als heks werd gezien en waar en hoe zij op brute wijze in 1605 op de brandstapel eindigde.

Wie overdag of ’s avonds met een eigen groep een stadswandeling wil maken, kan kiezen uit de historische stadswandeling, Mechteld ten Ham-wandeling, smokkelroute en culturele erfenis van Heer Willem II van den Bergh. Bij de laatste wandeling is er speciale aandacht voor de bouwwerken die Heer Willem II van den Bergh in de 15de eeuw in ’s-Heerenberg liet bouwen.

Reserveren kan via telefoonnummer 06-19981457. Voor alleen museumbezoek is geen reservering nodig. Meer informatie staat op www.stadsmuseumbergh.nl.