Burgers van Diem vertrekt met stille trom uit Meulenvelden

DIDAM – Met zoveel tamtam Burgers van Diem zich in 2016 presenteerde als nieuwe horecagelegenheid en ontmoetingsplek van woonzorgcentrum Meulenvelden, zo geruisloos zijn de initiatiefnemers nu vertrokken. Door het coronavirus werd het restaurant in maart noodgedwongen gesloten. Vanaf vandaag is de huur opgezegd.

Over de reden van het vertrek doen betrokkenen nogal schimmig. Petra Buijs, die namens de Sociale Combinatie uitbaatster was van het restaurant, wil alleen via de mail laten weten dat Burgers van Diem is gestopt. “Verder heb ik geen behoefte om meer informatie te delen”, mailt ze.

Het restaurant fungeerde sinds de opening, ruim vier jaar geleden, als ontmoetingscentrum voor de bewoners van Meulenvelden en andere gasten. Bovendien bood het een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook verhuurder Plavei wil niet veel kwijt over het abrupte einde van de horecagelegenheid in Meulenvelden. De woningcorporatie verwijst voor het antwoord op de vraag waarom Burgers van Diem is gestopt naar Buijs. “Hier gaan wij geen antwoord op geven”, zegt woordvoerster Laura Koenders in een reactie. “We kunnen ons wel voorstellen dat de sluiting van Waverlo door de coronacrisis van invloed is geweest op het besluit van Petra Buijs om te stoppen met Burgers van Diem.”

Seniorensoos
Voorzitter Henk Boerstal van Stichting Senioren Kontakt, die sinds oktober 2018 onderdak had in Burgers van Diem, tast eveneens in het duister over het plotselinge vertrek. De soosruimte verhuisde destijds op aandringen van Plavei met twee biljarts en de kaarters naar het restaurant.

“Onze activiteiten liggen al sinds de corona-uitbraak in maart stil”, zegt Boerstal. “In juni kregen we als bestuur een uitnodiging van Petra Buijs om eens te komen praten. Tot onze verbazing hoorden we toen van haar dat ze per 30 juni zou stoppen. Wij starten onze activiteiten weer op als het helemaal veilig is, maar we hebben nog geen idee waar en hoe. We hebben wel gehoord dat Welcom mogelijk de volledige horeca in Meulenvelden op zich wil nemen.”

Welcom
Volgens Plavei wordt die mogelijkheid inderdaad bekeken. De woningcorporatie onderzoekt samen met de gemeente Montferland al sinds februari 2019 of het mogelijk is om de bibliotheek en welzijnsorganisatie Welcom naar Meulenvelden over te huizen. Deze partijen tekenden begin vorig jaar een intentieovereenkomst om in de toekomst gezamenlijk naar het woonzorgcentrum te vertrekken.

“In het huidige plan is onderzocht of Welcom de horecafunctie kan invullen”, vertelt Koenders. “Nu kijken we of ze die kan overnemen van Burgers van Diem.” Over de verdere stand van zaken over de plannen voor de invulling van de zogenaamde plint (begane grond) van het gebouw Waverlo wil Plavei het volgende kwijt:

“Het is een complexe opgave. Onder andere door de coronacrisis zijn we vertraagd in de laatste fase van het haalbaarheidsonderzoek naar Meulenvelden 2.0. We hopen binnen enkele maanden duidelijkheid te hebben over de invulling van de plint. Dit gebeurt allemaal onder leiding van de gemeente Montferland.”

Gemeentelijke subsidie
Zij vindt het jammer dat Burgers van Diem geen onderdeel meer uitmaakt van die toekomstplannen voor Meulenvelden. De gemeente verstrekte bij de opstart van het project in 2016 een eenmalige subsidie van bijna 71.000 euro. Sindsdien staat de sociale horecagelegenheid op eigen benen. “Wij betreuren het dat nu de stekker eruit is”, zegt wethouder Walter Gerritsen. “De reden van het vertrek kennen we niet, maar daar heeft de gemeente nu ook geen rol meer in.”

Foto: In oktober 2018 verhuisde de seniorensoos met twee biljarts naar Burgers van Diem. Hoe het nu verder moet met de soos weet voorzitter Henk Boerstal (links) ook niet. Rechts op de foto staat Petra Buijs.