Broodfonds Montferland: ‘Mooi voorbeeld van modern naoberschap’

’s-HEERENBERG/DIDAM – In Montferland start binnenkort een Broodfonds. Een Broodfonds is een solidair vangnet voor lokale ondernemers, die arbeidsongeschikt worden en zonder werk geen inkomen meer hebben. “Het is een prachtig voorbeeld van modern naoberschap”, vindt Jantien Broere.

De Didamse vormt samen met Jeroen van den Bosch en Johan Ellen uit ’s-Heerenberg en Didammer Michael Polman het bestuur van het nieuwe Broodfonds. Voorzitter Ellen nam het initiatief voor de collectieve voorziening voor en door ondernemers in Montferland.

“Ik word erg blij van het principe van het Broodfonds en ken het vanuit Doetinchem”, zegt Ellen. “Je kent elkaar of, voor zover dat nog niet het geval is, leert elkaar kennen op de bijeenkomsten. Je weet dus wie je steunt of door wie je wordt gesteund: ondernemers uit je eigen (werk)omgeving.”

Goedkope AOV
Broere hoorde twee, drie jaar geleden voor het eerst via haar kapster over het idee van een Broodfonds. Ook zij was direct enthousiast. “Het is een mooi en goedkoop alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een AOV kost vaak honderden euro’s, dat is voor een kleine ondernemer niet te doen. Bij een Broodfonds kun je je voor een relatief klein bedrag verzekeren. Bovendien blijft het geld dat je inlegt van jou. Voor je maandelijkse inleg open je via het Broodfonds een persoonlijke bankrekening.”

Je kiest daarbij het schenkingsniveau dat bij je inkomen past. Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je Broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden, zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor eigen risico.

“Bij ziekte kijken we wat we als lokaal Broodfonds uit kunnen keren”, legt Broere uit. “Is dat niet genoeg, dan staan andere Broodfondsen klaar om te helpen. Om te kunnen starten hebben we minimaal twintig leden nodig om voldoende inleg te hebben. Er is ook een maximum aantal leden, omdat we elkaar willen blijven kennen. Een Broodfonds is ons kent ons en deelnemers vertrouwen elkaar. Als je te groot wordt, ken je elkaar niet meer.”

Deelnemen
Broodfonds Montferland heeft nog een paar deelnemers nodig om te kunnen starten. Zij moeten in de gemeente Montferland wonen of werken. Broere: “Juist om die band op te bouwen.” Het Broodfonds is er voor ondernemers met en zonder personeel, met een vof of bv en voor allerlei beroepen.

“Ondernemers hoeven geen screening of gezondheidsonderzoek te ondergaan als ze deel willen nemen”, zegt Broere. “We houden wel eerst een kennismakingsgesprek en ondernemers moeten via hun jaarrekening kunnen aantonen dat ze maandelijks gemiddeld minimaal 750 euro nettowinst uit hun onderneming halen. Bovendien moeten ze op het moment van toetreden arbeidsgeschikt zijn. Het is dus heel laagdrempelig.”

Ondernemers die meer willen weten of mee willen doen, kunnen mailen naar bestuur.montferland@broodfonds.nl. Broodfonds Montferland start formeel als er minimaal twintig leden zijn. Meer informatie is te vinden op www.broodfonds.nl.

Foto: Het bestuur van Broodfonds Montferland met v.l.n.r. Jantien Broere, Jeroen van den Bosch, Johan Ellen en Michael Polman.