Bieleman Lars eerste Kringkanjer van Montferland

NIEUW-DIJK/KILDER – Lars Strikkeling (18) schreef zaterdag 13 oktober geschiedenis. De jonge bieleman van schutterij Sint Jan Kilder won tijdens het Gelders Bielemantreffen in Nieuw-Dijk de eerste Kring Kanjer Trofee. Vanwege verplichtingen elders kon hij de aanmoedigingsprijs die dag niet zelf in ontvangst nemen. Dus nam een collega-bieleman de trofee mee naar Kilder.

Lars Strikkeling (links) kreeg de trofee uit handen van Jos Rasing. Foto Wim Lubbers

Het bestuur van Kring Montferland wilde de eerste Montferlandse Kringkanjer echter toch graag persoonlijk feliciteren. Daarom werd Lars donderdagavond tijdens de algemene ledenvergadering bij Jan&Jan in Didam uitgenodigd om de prijs alsnog zelf in ontvangst. “We wilden dit historische moment niet zomaar voorbij laten gaan”, zegt Kring-secretaris Marian Amting. “Daarom krijg je de trofee en oorkonde nu officieel uitgereikt.”

De Kring Kanjer Trofee is een aanmoedigingsprijs voor de bielemannen in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar uit de Kring Montferland. Zij hakken mee bij de senioren, maar worden niet apart gejureerd. Kring Montferland doet dat nu wel door de beste bieleman in deze leeftijdscategorie tijdens de Kringdag en het Gelders Bielemantreffen te belonen met een wisseltrofee. Amting: “Als Lars de trofee in april weer moet inleveren, krijgt hij een medaille als aandenken.”

Lars
Lars Strikkeling is trots op zijn eerste prijs. “Het is een mooie motivatie. Ik ga hem volgend jaar zeker verdedigen”, zegt hij stellig. Lars is pas twee jaar bieleman. Hij begon ooit als vendelier bij Sint Jan Kilder. “Maar er vendelden maar weinig jongens van mijn leeftijd. Mijn broer Rik zat toen al bij de bielemannen en door hem ben ik er ook bij gekomen. Het is een leuke groep, die elkaar al lang kent. Onderling is er echt een klik, net als met de andere jongens in Montferland. Iedereen hakt zijn eigen wedstrijd, maar we moedigen iedereen aan en gunnen het elkaar allemaal.”

Jos Rasing
Lars kreeg de trofee uit handen van Jos Rasing van schuttersgilde Loil-Vooruit. De Kring Kanjer Trofee, die tijdens het Gelders Bielemantreffen in Nieuw-Dijk door de organiserende schutterij St. Antonius werd ingesteld, geldt namelijk ook als waardering voor de Loilse bieleman. Zo traint Rasing een groep Montferlandse jeugdbielemannen in de zomermaanden in Loil. Ook nam hij het initiatief om de jeugdbielemannen een podium te geven tijdens evenementen van de Kring en Federatie. Amting: “Door zijn inzet en motivatie kunnen we het Gelders Bielemannen nu jaarlijks als een federatief evenement organiseren.”

De Kring Kanjer Trofee. Foto Wim Lubbers

De Kring Kanjer Trofee is een initiatief van schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk. De aanmoedigingsprijs, een stam met bijl van ijzer op een houten plank, is met de hand gemaakt door Norbert Hageman en Angelo Spaan. De wisseltrofee wordt twee keer per jaar uitgereikt, tijdens de Kringdag Montferland en het Gelders Bielemantreffen. De prijs gaat naar de Montferlandse bieleman, in de leeftijd van 16 tot en met 20 jaar, die in de eerste ronde de snelste tijd hakt.