Bibliotheek Montferland verhuist toch naar Meulenvelden

DIDAM – Bibliotheek Montferland verhuist op 1 januari 2022 toch naar Meulenvelden. De bibliotheek heeft hiervoor met woningcorporatie Plavei een overeenkomst getekend. Vorig jaar lukte het de twee partijen nog niet om, toen nog samen met welzijnsorganisatie Welcom, tot overeenstemming te komen.

In de overeenkomst tussen beide partijen zijn de kaders en randvoorwaarden opgenomen om te komen tot de verbouwing van de plint in Waverlo. De verschillende technische en financiële kaders, waarbinnen de verbouwing van de begane grond van het gebouw wordt ontwikkeld, gerealiseerd en bekostigd, zijn beschreven. In de aankomende periode zet de architect de puntjes op de i en worden verdere details door de partijen uitgewerkt. Die gaan bijvoorbeeld over het beheer van en de veiligheid in het pand. Ook wordt er nagedacht over een passende aankleding in het pand.

Verbouwing
De verwachting is dat voor de zomer van 2021 daadwerkelijk gestart wordt met de verbouwing van het pand. Het streven is om de ruimte voor de bibliotheek op 1 januari 2022 klaar te hebben. “We zijn blij dat we na drie jaar van zoeken naar oplossingen voor de vraagstukken samen met Bibliotheek Montferland tot een overeenstemming zijn gekomen”, zegt Plavei-directeur Arjan ter Bogt.

“Dit is een mooie oplossing voor beide partijen. Op deze manier wordt een mooie invulling gegeven aan de locatie. De locatie wordt een plek waar ‘ontmoeting’ centraal staat, voor jong en oud. Een prachtige invulling voor Waverlo en een geweldige voorziening voor Didam.”

Ook Eric van der Wal, directeur van bibliotheek Montferland, is blij dat het uiteindelijk toch tot een overeenstemming met Plavei is gekomen. “Het is een grote uitdaging om in het bestaande pand, dat toch heel specifiek is, de bibliotheek zo onder te brengen dat zowel de klassieke uitleenfunctie, maar juist ook de nieuwe maatschappelijke dienstverlening een goede plek krijgen”, vertelt hij. “Op basis van de plannen die er nu liggen, gaat dit zeker lukken. Het wordt een spraakmakende bibliotheek.”

Verdere invulling
Voor de invulling van enkele andere ruimtes in de plint is Plavei nog in gesprek met diverse partijen, onder andere voor horecagedeelte. Ter Bogt: “Het café wordt verkleind, zodat op deze plek een meer bij de locatie passende horecavoorziening kan worden gerealiseerd. Het is de bedoeling dat dit een sociaal restaurant wordt met arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hopen dat we op korte termijn met één van de partijen verder kunnen.”

Stichting Senioren Kontakt (SSK) blijft gevestigd in Waverlo. Zij komt in de hoek van het huidige café. De openbare biljarts worden opgenomen in het café. Voor Filmhuis Didam is na de verbouwing geen plek meer. Het filmhuis is dan ook op zoek naar een nieuwe locatie.