Bewoners Emmerikseweg willen af van lawaaiige historische klinkers

’s-HEERENBERG – Bewoners van de Emmerikseweg in ‘s-Heerenberg willen graag dat de oude klinkers in hun straat worden vervangen om overlast door verkeerslawaai voor aanwonenden tegen te gaan. Om dit te bewerkstelligen boden ze donderdagavond aan het college en de gemeenteraad van Montferland een petitie aan.

De petitie werd door 71 mensen ondertekend, allen wonend aan de Emmerikseweg. Carla Stelling, bewoonster van appartementengebouw Huys Bouvigne, overhandigde de petitie vorige week namens de aanwonenden aan burgemeester Peter de Baat.

Op de Emmerikseweg in ‘s-Heerenberg liggen, vanaf klooster Gouden Handen tot voorbij voormalig grenscafé De Peer, historische klinkers. De weg wordt zeer intensief gebruikt, ook omdat de aangrenzende woonwijk achter het klooster maar één toegangsweg heeft die hier op aansluit. Bovendien komt alle verkeer vanaf de snelweg, waaronder ook veel vrachtwagens en auto’s uit Duitsland, hier ‘s-Heerenberg binnen.

“Deze klinkers maken veel meer lawaai dan normale klinkers, asfalt of stille klinkers”, weet Stelling. “Zeker als er hard overheen wordt gereden. De weg valt binnen de 30-kilometerzone, maar is niet als zodanig ingericht. De gemeente kan dan ook niets doen aan de overtredingen van de snelheid, waardoor de aanwonenden met het lawaai zitten, dat deze weg veroorzaakt.”

Volgens de bewoners kun je elkaar op de balkons niet normaal verstaan en ook op het trottoir of om de woongebouwen heen is het niet mogelijk met iemand te praten zonder het verkeer te moeten overschreeuwen. “Wij kunnen de balkondeuren niet open hebben en binnen rustig met elkaar praten of naar de televisie of radio luisteren zonder overstemd te worden door het verkeerslawaai.”

Bloembakken
De Emmerikseweg staat daardoor voor de omwonenden een normale, prettige en stressloze leefomgeving in de weg. De bewoners van Huys Anneville kaartten het probleem al eerder aan bij de gemeente, maar de destijds gevonden oplossing om bloembakken te plaatsen op de weg hebben de overlast niet verholpen. Deze bloembakken zijn ook weer weggehaald, waarna er door de gemeente niets meer is ondernomen.

“Het betreft hier een druk bereden weg en wij, de omwonenden, vinden dat de gemeente met een oplossing moet komen”, zegt Stelling. “Ook omdat er inmiddels appartementen zijn bijgebouwd en er nog nieuwe appartementen komen op het terrein van De Peer. Wij verwachten van de gemeente dus een doeltreffende oplossing voor het probleem, zoals het vervangen van de oude klinkers door stillere klinkers of een andere wegbedekking.”

Carla Stelling, bewoonster van de Emmerikseweg, bood donderdagavond een petitie aan de burgemeester aan om de oude klinkers in de straat te vervangen voor nieuwe bestrating. “Deze klinkers maken heel veel lawaai.” Foto Dies Goorman