Barghse Huus heropent filmtheater met De Slag om de Schelde

’s-HEERENBERG – Na een half jaar stilte gaat de filmprojector van het Barghse Huus vanaf donderdag 10 juni eindelijk weer draaien. Het filmtheater opent met De Slag om de Schelde.

Deze Nederlandse productie, één van de duurste producties ooit, gooide eind vorig jaar hoge ogen bij recensenten. Een release op het witte doek voor het grote publiek bleef tot nu toe uit. De Slag om de Schelde is vanaf 10 juni drie weken lang te zien in het Barghse Huus in ’s-Heerenberg.

Centraal in de film staat de Slag om de Schelde, die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages, die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Opknapbeurt
De film is te zien in een opgeknapt filmtheater. Het afgelopen half jaar is de theaterzaal van het Barghse Huus voorzien van een nieuwe laag verf, zijn de technische apparaten geüpdatet en is de koeling weer gevuld. Kaarten voor de eerste voorstelling zijn voor 7,50 euro te bestellen via www.iedereenwelcom.nl. Foto Lennert Hillege